Krewetki z grilla

Krewetki z grilla to prosta i oczywiście bardzo smaczna przekąska o wspaniałej teksturze i smaku. Z reguły robiłem je na patelni z białym winem i śmietanką, jednak tym razem zaserwowałem je z rusztu.

  • 1 opakowanie mrożonych krewetek (tych większych)
  • 5 łyżek dobrej oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koperku (może być mrożony)
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól (solimy gotowe danie)
  • ćwiartka cytryny (do skropienia gotowego dania)

Krewetki wyjmujemy z opakowania i umieszczamy w zimnej wodzie aby się rozmroziły (1-2h). W tym czasie obieramy czosnek i ścieramy go na tarce lub drobno kroimy. Wszystkie zioła drobno kroimy.

Rozmrożone krewetki obieramy z pancerzyków. Tutaj warto wspomnieć, że testowałem czy zachowanie pancerzyka nie sprawi, że te owoce morza nie zyskają na soczystości. Niestety nie, w dodatku pancerz podczas smażenia mocno łączy się z mięsem. Zatem obierajmy krewetki od razu po rozmrożeniu.

Oliwę łączymy z czosnkiem, ziołami i pieprzem, a całość następnie wlewamy krewetek i dobrze mieszamy, tak aby cała marynata pokryła krewetki. Możemy je odstawić teraz na kilka godzin lub od razu przystąpić do smażenia.

Krewetki smażymy bezpośrednio nad węglami, szybka obróbka termiczna sprawi, że mięso nie będzie gumowe ale soczyste i chrupiące. Smażymy około 2-3 min z każdej strony w zależności od tego jak mocno mamy rozpalonego grilla. Krewetki powinny być delikatnie zrumienione. Tuż przed podaniem posypujemy je delikatnie solą. Są wspaniałe bez żadnych dodatków, choć z kromką stosowanego białego pieczywa i lampką białego wina smakują jeszcze bardziej wybornie.

krewetki z grilla weber

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *