Odkąd posiadamy kury mamy ciągle spory zapas jajek w lodówce. Więc przed Świętami Bożego Narodzenia postanowiłem zrobić likier jajeczny. Przejrzałem masę przepisów w internecie i zrobiłem w sumie 3 podejścia w oparciu o różne przepisy. Poniżej receptura na około 800ml tzw. advocata.
Składniki
- 10 żółtek jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 200ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
- 200ml mleka 3.2%
- 150ml spirytusu 96%
- 150 ml whisky (u mnie bourbon)
- buteleczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii
Wykonanie
- Żółtka ucieramy z cukrem aż powstanie dobrze połączona i gładka masa. Cukier puder o wiele lepiej się rozpuszcza niż cukier kryształ.
- Do masy żółtkowej dolewamy powoli oba mleka, ciągle miksując.
- Alkohole najlepiej przelać do naczynia z dziubkiem, dzięki temu łatwiej będzie nam go wlewać cienką strużką. Jest to niezbędne żeby masa żółtkowa nie zważyła nam się.
- Gdy cały alkohol wlejemy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość jeszcze chwilę mieszamy.
- Gotowy likier jajeczny jest gotowy. Możemy go rozlać do czystej i suchej butelki. Domowy likier jajeczny należy przechowywać w lodówce. Nie przejmujcie się rzadką konsystencją advocatu, po dobie w lodówce trunek zgęstnieje.
0 Komentarzy
Dodaj komentarz