Ostry sos chili z uprawy balkonowej

Ostry sos chili jest prosty w przygotowaniu. Jeśli mamy niewielką uprawę, np. 2-3 doniczki, to niestety ilość ta jest zbyt mała na wykonanie 100% sosy z papryczek. Ale nie martwcie się, ten przepis jest właśnie dla tych, którzy chcą przygotować swój własny ostry sos z balkonowej uprawy chili. Sos jest średnio lub lekko ostry, w zależności od zastosowanych proporcji papryczek do pozostałych składników i oczywiście ich odmiany.

Składniki na 1l sosu pasteryzowanego:

  • 10 papryczek chili (dowolne odmiany za wyjątkiem słodkich),
  • 500g świeżego Ananasa,
  • 500g świeżych pomidorów (najlepiej z własnej hodowli),
  • 50g soli jodowanej,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • ulubione przyprawy i zioła.

My wykorzystujemy pomidory z naszej hodowli i zakładamy, że Wy również co najmniej użyjecie kupnych świeżych pomidorów lub z własnego ogrodu, wówczas jest idealnie! Pomidorki sparzamy i obieramy ze skórki, usuwamy miąższ z pestkami. Ananasa obieramy ze skóry i kroimy w dużą kostkę. Oba składniki blenderujemy i przelewamy do garnka, aby odparować wodę. Po około 30min gotowania nasze smoothie powinno już się ładnie zredukować. Wyłączamy grzanie i pozwalamy całości dobrze przestygnąć. Ponownie wlewamy do blendera wraz z papryczkami chili oraz solą i cukrem. Możemy na tym etapie dodać swoje ulubione przyprawy i zioła. My z reguły dodajemy jeszcze czosnek oraz czubrycę. Całość ponownie dobrze blenderujemy. Nasz sos jest gotowy, teraz trzeba go tylko spasteryzować. W tym celu doprowadzamy ponownie do wrzenia całość i jak tylko zacznie się gotować wyłączamy i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków. Wszystkie butelki zawijamy w koc i zostawiamy na 12h. Po tym czasie sos możemy przechowywać nawet do roku czasu w chłodnym pomieszczeniu.

Najważniejsze, to dobre zredukowanie bazy pomidorowo-ananasowej. Jeśli po 30min sos nadal jest rzadki, śmiało wydłużcie czas gotowania o 20-30min.

Powodzenia!

sos chili z uprawy balkonowej


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *