Sosy chili

Nasze sosy chili powstają z papryk z własnej uprawy. Nieustannie szukamy nowych, ciekawych odmian, a także dodatków, które pozwolą nam na stworzenie jeszcze bardziej wyjątkowych produktów.



Czacha dymi

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy fermentowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: lemon drop, cherry bomb, poblano, piri piri, sól, czosnek, chipotle, cukier trzcinowy

Opis:

Receptura tego sosu została opracowana w 2014 r. Od tamtej pory stale dopracowujemy skład sosu, jednak to co stanowi jego duszę nie zmienia się. Są to własnoręcznie uwędzone Chipotle, które wnosi do sosu nie tylko wspaniały aromat dymu ale także kolor.

Nasze wędzone Tabasco wyróżnia się kolorem, barwą oraz teksturą – jest gęste i treściwe.



Nie dla pizzy hawajskiej

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy pasteryzowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: ananas, lemon drop, cherry bomb, poblano, bishop's crown, trinidad scorpion, bird's eye, piri piri, gorczyca, sól, miód lipowy

Opis:

Ten sos to dedykacja dla wszystkich przeciwników pizzy z ananasem. Nasze papryczki odmian Lemon Drop, Cherry Bomb i Poblano wzbogaciliśmy soczystym ananasem, dzięki temu nie trafił on na hawajską pizzę. Sos jest pikantny i aromatyczny, ale przede wszystkim zawiera sporą słodycz. Podkreśli ona idealnie ciężkie, pieczone mięsa oraz potrawy kuchni karaibskiej.



Somsiad złodziej

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy pasteryzowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: karmelizowana cebula, cherry bomb, trinidad scorpion, cukier trzcinowy, sól jodowana, czosnek

Opis:

Sos inspirowany cebulowym chutney jednak z dodatkiem bardzo ostrej papryczki Trinidad Scorpion. Sos ma gładką konsystencję z drobinkami papryczek. Słodycz cebuli komponuje się z bardzo dużą ostrością, idealna opcja do kaczki lub krwistej wołowiny. Niepozorny i zdradliwy niczym somsiad, gdy zajedziesz nowym, 15 letnim TDI na podwórko!

Dostępny w 180 ml słoiczkach.



Zielony sos chili 2018

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy pasteryzowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: mieszanka zielonych papryk Lemon drop, Poblano, Bishop's Crovn, Piri Pri, Sok z cytryny, sól

Opis:

Zielony sos chili powstaje zawsze na końcu sezonu. Do jego wytworzenia zbieramy papryki, które już nie zdążą się wybarwić. Największym wyzwaniem w przypadku tego sosu, to zachowanie jak najbardziej intensywnego koloru zieleni. Edycja 2018 jest zdecydowanie bardziej pikantna od zeszłorocznej. Ilość dodatków jednak jak zawsze minimalna, jedynie sól i sok z cytryn. Dzięki temu sos zachowuje w pełni charakter zielonych papryczek i jest produktem najwyższej jakości.



Mokry sen o Karolinie

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy fermentowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale = fire scale

Skład: lemon drop, cherry bomb, carolina reaper, trinidad scorpion chocolate i yellow, poblano, bird's eye, woda, ocet z białego wina, sól kamienna, czosnek

Opis:

Nasz najbardziej ostry sos, przygotowany z kilku odmian Trinidad Scorpion oraz Carolina Repaer. Niezwykle aromatyczny, piekielnie ostry, a zarazem złożony. Tylko dla koneserów!

Sos ponownie dostępny około Sierpnia 2019



Urlop na działce

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy pasteryzowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: mango, brzoskwinia, lemon drop, cherry bomb, poblano, sól kamienna, cukier trzcinowy

Opis:

Sos w stylu karaibskim, delikatnie słodki, o cytrusowym aromacie i pięknej, pomarańczowej barwie.



Sos na grylla

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy fermentowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: Lemon drop, chrzan, sól

Opis:

Połączenie bardzo cytrusowej papryczki odmiany Lemon drop ze swojskim chrzanem. Ten zestaw dał nam bardzo intensywny sos o wspaniałym aromacie chrzanu.



Gryll na balkonie

Niedostępny
img
Sosy chili | Sosy pasteryzowane

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scale

Skład: cherry bomb, bishop's crown, woda, sok z limonki, cukier trzcinowy, czosnek, olej lniany, ocet z białego wina

Opis:

Sos na bazie papryk, które są przez krótki okres czasu wędzone, a następnie przypiekane na żywym ogniu. Cukry zawarte w papryce karmelizują się podczas działania wysokiej temperatury zmieniając smak na zupełnie inny wymiar. Sos jest bardzo aromatyczny, słodki i dosyć mocno pikantny. Tekstura jest średnio-gładka, widać w w nim kawałeczki przypieczonej skórki papryk. Aromat dymu i czosnku, to dwa dominujące zapachy. Sos został spasteryzowany, ponieważ chcieliśmy jak najszybciej zamknąć ten aromat i smak w słoiczkach.
Sos testowy w 2018 r. Pełna dostępność wrzesień 2019 r.