W tym sezonie dostałem sporo wiadomości od osób uprawiających ostre papryczki o brązowawe plamki na owocach papryk. Czy są one groźne? Co odpowiada za ich powstawanie? Czy trzeba działać przeciw ich pojawianiu się?
Przede wszystkim należy rozróżnić dwa pojęcia. Jednym są brązowe plamki, a drugim zmiana koloru przed wybarwieniem owocu.
Na zdjęciu powyżej widać dokładnie o jaki rodzaj plam mowa w tym poście. Najważniejszą informacją jest to, że nic złego z paprykami się nie dzieje. Zmiana koloru owocu to reakcja papryki na warunki stresowe, głównie ostre słoneczne światło, ale również przesuszenie podłoża lub atak szkodnika.
Drugą sytuacją, gdzie owoce mogą zmieniać kolor to zbliżający się okres wybarwiania owoców. Wówczas papryka na kilka dni może przybrać inny, niż docelowy kolor. W naszej hodowli dzieje się to w odmianach Jalapeño oraz Cajun Belle, zmieniają one najpierw kolor na bardzo ciemny, a dopiero potem na czerwony.
Oczywiście należy zachować zawsze czujność i doglądać papryczki przynajmniej raz w tygodniu. Jednak w przypadku tych dwóch objawów nic złego naszym owocom się nie dzieje.
Dodaj komentarz