FAQ

Kiedy będą dostępne ponownie ostre sosy?

Nasze ostre sosy są dostępne sezonowo. Z reguły od Sierpnia do Października. Nie jesteśmy wielkim zakładem produkcyjnym, sosy powstają w kuchni naszego gospodarstwa. Obszar uprawy powiększa się rokrocznie o około 60%. Obecnie to jest główny cel – zapewnienie dostępności sosów aż do następnego zbioru.

Czy sprzedajecie również świeżą paprykę?

Nie. Ale jeśli macie ciekawy pomysł na jej wykorzystanie, to zawsze jesteśmy chętni na współpracę.

Czy Wasze sosy są badane?

Zarówno nasze produkty jak i miejsce ich powstawania podlegają stałej kontroli urzędowej organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzonego przez PPIS w Jaworze w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego. Każdy z nas posiada również książeczkę sanepidu z aktualnymi badaniami.

Czy wysyłacie sosy za granicę?

Obecnie możemy wysyłać sosy na terenie Unii Europejskiej. Wystarczy napisać do nas maila.

Sos w butelce się rozwarstwił (płyn na dole, pulpa u góry) czy jest zepsuty?

To naturalne, że po jakimś czasie płynna część sosu oddziela się od pulpy. Szczególnie jest to widoczne w sosach fermentowanych, gdzie fermentacja może nadal delikatnie zachodzić (nie pasteryzujemy sosów fermentowanych). Jeśli Was to wkurza i chcielibyście abyśmy dodawali gumy ksantonowej do naszych sosów, to napiszcie do nas. Na pewno wam odmówimy.

Ile może stać ostry sos po otwarciu?

Pasteryzowany – po otwarciu trzeba go spożyć w ciągu 2 tygodni, sos należy przechowywać w lodówce.
Fermentowany – sos chronią naturalne bakterie kwasu mlekowego oraz dodatek octu, sos po otwarciu można przechowywać w lodówce do 2 miesięcy.
Porcję sosu nakładamy zawsze czystą łyżeczką lub nożem!

Jaki jest termin ważności sosu?

Pasteryzowany – 1 rok od daty butelkowania.
Fermentowany – 1 rok od daty butelkowania.

Jakie pojemności butelek oferujecie?

Przy każdym sosie jest podana objętość butelki. Z reguły jest to 100 ml lub 80 ml.

Czy sosy Rykowisko są dostępne w sklepach?

Nie. Obecnie można je nabyć wyłącznie w naszym sklepie online. www.farmachili.pl/sklep oraz podczas lokalnych jarmarków zdrowej żywności. Zawsze wrzucamy info na stronie i FB.

Czy sosy są bezglutenowe?

Obecnie żadna receptura nie posiada składników zawierających gluten, jednak każdy z naszych sosów może zawierać śladowe ilości glutenu. Tym samym nie możemy zagwarantować, że nasz produkt jest w pełni bezglutenowy. Pełen skład sosu zawsze widnieje na etykiecie.

Czy nasze sosy są wege?

Tak, nasze sosy mogą spożywać weganie i wegetarianie. Pełen skład sosu zawsze widnieje na etykiecie.

Kto nie powinien spożywać ostrych sosów?

Przede wszystkim osoby cierpiące na wrzody żołądka, niewydolność nerek, płuc lub wątroby. Produkty obfitujące w kapsaicynę powinny być spożywane wyłącznie przez osoby w pełni zdrowe.

Jaki jest dodatek octu w sosach fermentowanych?

Każdy sos fermentowany ma inny dodatek octu, wynikający z jego receptury. Zapewniamy, że są to wartości zawsze minimalne i mają na celu jedynie utrwalenie sosu, a sam ocet jest zawsze szlachetnego pochodzenia (białe wino, cydr lub jabłka).

Dlaczego dodajecie cukier do sosów?

Dodajemy bardzo niewielki dodatek cukru trzcinowego, który ma na celu jedynie wzmocnienie smaku i polepszenie przebiegu fermentacji w sosach fermentowanych.

pikantne sosy fermentowane

kiszone ostre papryki