Uprawa chili

Uprawa Carolina Reaper i innych ostrych papryczek chili. Kiełkowanie nasion, pielęgnacja i ochrona przy pomocy naturalnych środków. Uprawa chili to wielka frajda, a w naszym przypadku również sposób na życie na wsi i biznes. Testujemy tutaj również wiele rzeczy związanych bezpośrednio z uprawą papryczek. Jak wszelakie podłoża do siewek, sprzęt ogrodniczy i nawadniający. Jeśli potrzebujecie pomocy, możecie zawsze dodać komentarz pod danym artykułem, czytamy je na bieżąco i na większość odpowiadamy lub odsyłamy do odpowiedzi.

17 listopada 2024

0 Komentarzy


Piłaci z Kałaibów 2024 – największa strata

Piłaci z Kałaibów 2024 w końcu są dostępne. Ten sos powstawał w tym roku z największymi problemami, z jakimi musieliśmy się zmierzyć od początku istnienia Rykowiska. Na początku nic...

Więcej

21 października 2024

0 Komentarzy


Ostre sosy 2024 już dostępne!

Sprzedaż sosów Rykowisko 2024 trwa w najlepsze! Zapraszamy do naszego sklepu farmachili.pl/sklep/ Ostry sos Mokry sen o Karolinie oraz kilka nowości pojawi się od 11 Listopada. Zapraszamy do zapisania...

Więcej

24 kwietnia 2024

0 Komentarzy


Pellet Olimp opinia

Dziś przybliżę Wam mój ulubiony pellet, którego spaliłem największą ilość i który obecnie jest moim podstawowym paliwem w kotłowni. Pellet Olimp to produkt firmy Stelmet z Zielonej Góry. Jest...

Więcej

6 stycznia 2024

0 Komentarzy


Podsumowanie sezonu na ostre papryki 2023

Sezon na ostre papryki chili 2023 przemknął niczym huragan. Dopiero wrzucałem info o kiełkowaniu pierwszych nasion, a już trzeba było wyrywać wielkie krzaki z tunelu. W tym wpisie podsumuję...

Więcej

22 grudnia 2023

0 Komentarzy


Pellet Dankros opinia

Pellet drzewny staje się coraz bardziej popularny nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Co prawda osobiście uważam, że czas swojego boomu ma już za sobą, jeśli chodzi...

Więcej

22 grudnia 2023

2 Komentarze


Kury w tunelu foliowym zimą

Jakiś czas temu, buszując po rolkach na YouTubie natrafiłem na duńskiego farmera, który opisywał jak wiele korzyści finansowych i organizacyjnych osiągnął po przeniesieniu kury w tunelu foliowym. Temat bardzo...

Więcej

24 września 2023

0 Komentarzy


Ostre sosy 2023 – dostępne od 1 Października

Jak co roku 1 Października przychodzi ten moment, gdy możemy podzielić się z Wami wynikami naszej ciężkiej pracy na farmie chili. Ostre sosy 2023 już czekają w naszych lodówkach...

Więcej

21 maja 2023

0 Komentarzy


Zbieranie deszczówki – podlewanie ogrodu i trawnika za 0 zł?

Zaczniemy bez nudnego wstępu i przejdziemy od razu do sedna dzisiejszego wpisu. Opiszę w pełni stworzony przeze mnie system zbierania i ponownego wykorzystania deszczówki w moich uprawach. Zbieranie deszczówki...

Więcej

5 kwietnia 2023

0 Komentarzy


Czy nasiona papryki, które nie wykiełkowały mogą zostać w ziemi?

Zaczynamy nowy cykl krótkich wpisów poruszających jedno, konkretne pytanie. Dziś zastanowimy się czy jest jakiś sens w usuwaniu nasion papryczek, które nie wykiełkowały. Kiełkowanie chili to temat dosyć złożony...

Więcej

4 kwietnia 2023

0 Komentarzy


Wiosna w szklarni: nadzieja na wspaniały sezon Chili

Wiosna jest w powietrzu, a jaki jest lepszy sposób na celebrację tej pory roku niż spędzenie trochę czasu w mojej szklarni? Dzisiaj sprawdziłem, co słychać u moich małych rzodkiewek,...

Więcej

3 kwietnia 2023

0 Komentarzy


Papryczki chili – 5 nieznanych faktów

Chciałem dziś przytoczyć 5 mniej znanych ciekawostek na temat ostrych papryczek. Badania nad wpływem kapsaicyny na ludzki organizm trwają od dosyć niedawna. Stąd nadal w sieci krąży wiele mitów...

Więcej

3 kwietnia 2023

0 Komentarzy


Od ziarenka po ostre sosy – zaczynamy sezon 2023

Jesteśmy podekscytowani, aby ogłosić, że nowy sezon chili jest prawie tutaj! Ostre sosy 2023 są jeszcze daleko, jednak przygotowania do ich wytworzenia trwają już od Stycznia. Nasze małe rośliny...

Więcej

26 lutego 2023

4 Komentarze


Drewniane fotele na taras DIY

Czym jest drewniany taras bez wygodnych drewnianych foteli? Jest to niezbędny mebel, który dopełnia szczęście. Jednak po zobaczeniu ile takie siedziska kosztują nie jest już tak miło. Co zatem...

Więcej

17 lutego 2023

0 Komentarzy


Renowacja starego kompletu biesiadnego

Zestaw piwny to komplet 2 ławki + stół – każdy, kto choć trochę lubi festyny lub festiwale piwa wie o co chodzi. Gdy wracałem na wieś z miasta ojciec...

Więcej

13 lutego 2023

0 Komentarzy


Nasiona papryki nie kiełkują

Wysiew nasion papryki zaczyna się dosyć wcześnie bo z reguły jest to Luty i Marzec. W naszym klimacie to oczywiste, że nasiona papryki nie kiełkują bezpośrednio w ziemi. I...

Więcej

4 lutego 2023

0 Komentarzy


Dębowe drewniane hokery loft do wyspy

Loftowe hokery są bardzo popularne w dzisiejszych kuchniach, salonach, a nawet sypialniach. Podobnie jak kuchenną wyspę z cegieł, drewniane hokery również wykonałem częściowo sam. Częściowo ponieważ wykonałem jedynie siedziska...

Więcej

23 stycznia 2023

3 Komentarze


Moja wyspa kuchenna z cegły

Na blogu zamieszczam głównie relacje z działań na zewnątrz. Obecnie za oknem jest biało, więc poza odśnieżaniem i doglądaniu kur nie ma za wiele do zrobienia „wokół domu”. Toteż...

Więcej

15 stycznia 2023

0 Komentarzy


Czarna porzeczka – nasza uprawa

Własna uprawa papryk, z których powstają nasze ostre sosy to gwarancja najwyższej jakości ekologicznego surowca. Część receptur w naszym portfolio wymaga jednak równie wysokiej jakości owoców, które również uprawiamy...

Więcej

5 stycznia 2023

0 Komentarzy


Podłoga Barlinek – moja opinia

Podłoga Barlinek, z racji mojej pasji do drewna, była dla mnie raczej naturalnym wyborem. Każdy, kto szuka w internecie podłóg/paneli z prawdziwego drewna nie pewno natknie się na producenta...

Więcej

10 grudnia 2022

0 Komentarzy


Czy rum Kraken zawiera cukier?

Rum Kraken black spiced zawiera cukier w postaci dodatku żywnościowego E150e. Jest to karmel, czyli palony cukier. Pomimo, że jest on opisany jako nieszkodliwy dla zdrowia, to jednak w...

Więcej

1 grudnia 2022

0 Komentarzy


Świąteczny zestaw 4 sosów na prezent

Tegoroczny zestaw gotowca prezentowego już tu jest! Znajdziecie w nim coś do serów, coś do mięs, a także coś, co można wyjadać prosto ze słoiczka. Całość zapakowana w ekskluzywny...

Więcej

15 listopada 2022

0 Komentarzy


Śniegi 2022 są już dostępne

Proszki z suszonych papryczek, które nazywamy śniegiem są już dostępne. W tym roku jest na prawdę kolorowo, bo poza żółtym i czerwonym, dodaliśmy jeszcze zielony kolor. Śniegi idealnie nadają...

Więcej

24 października 2022

1 Komentarz


BCS 738 pierwszy sezon

Obszar, który użytkuję zarówno pod tunelem jak i odsłonięty nie jest wielki niecałe 9 arów. Zakup wielkiego, używanego ciągnika mijał się z celem. Po pierwsze, nie ma się co...

Więcej

24 października 2022

0 Komentarzy


Śniegi 2022 już prawie gotowe

Żółty, czerwony, a w tym roku jeszcze zielony śnieg to nazwy naszych suszonych i sproszkowanych ostrych papryk. Nasze śniegi posiadają bardzo intensywny aromat i w ogóle nie przypominają sklepowego...

Więcej

13 września 2022

0 Komentarzy


Ostre sosy 2022 – 1 Październik

Kolejny sezon zbliża się do kulminacyjnego punktu – uruchomienia sprzedaży naszych sosów. Podobnie jak rok temu zaczynamy 1 Października. W tym roku ciężko pracowaliśmy aby każdego sosu zrobić 2...

Więcej

2 września 2022

0 Komentarzy


Zbiory w pełni – sezon 2022

Sezon prac polowych trwa w najlepsze, więc frekwencja wpisów na blogu mocno spadła, przyczyną są oczywiście zbiory ostrej papryki. W tym sezonie postawiłem na sprawdzone odmiany Aci dolma oraz...

Więcej

9 kwietnia 2022

0 Komentarzy


Sezon 2022 powoli rusza

Bardzo ciepła druga połowa Marca ujawniła pierwsze oznaki wiosny w ogrodzie i tunelu. Sałaty, które wysiałem jesienią już wzeszły i zaczynają coraz szybciej rosnąć. Przezimowana rukola już kwitnie ale...

Więcej

6 marca 2022

0 Komentarzy


Pomoc Ukrainie

Serdecznie dziękuję za tak liczny udział w zbiórce na pomoc dla Ukrainy. Do dziś udało nam się sprzedać 170 słoiczków, co przekłada się na 850 zł i taką kwotę...

Więcej

27 lutego 2022

0 Komentarzy


Jakie odmiany ostrych papryk w 2022?

Powoli kończy się optymalny okres wysiewu papryk pod uprawę pod osłonami. Mamy już 90% siewek, a pozostałe 10% traktujemy jako ilość awaryjną. Od przynajmniej 3 sezonów staramy się redukować...

Więcej

30 stycznia 2022

1 Komentarz


Wysiewamy nasiona ostrych papryk na sezon 2022

Końcówka stycznia to dobry czas na start nowego sezonu paprykowego! Zaczynamy zawsze od najtrudniej kiełkujących odmian, a kończy z reguły na Jalapeno, którego rozwój jest bardzo szybki. W tym...

Więcej

18 grudnia 2021

0 Komentarzy


Do czego używać nasze ostre sosy?

Zastosowanie naszych ostrych sosów jest niezwykle szerokie, są jednak połączenia i dania, które są wręcz klasyczne dla niektórych z nich. Dziś omówimy kilka takich zestawień, które często goszczą na...

Więcej

5 grudnia 2021

0 Komentarzy


Czteropak ostrych sosów na prezent

W tym roku możemy w końcu Wam zaprezentować gotowy prezent dla wszystkich miłośników regionalnych i rzemieślniczych wyrobów, jakimi bez wątpienia są nasze ostre sosy z Gór Kaczawskich. W skład...

Więcej

29 listopada 2021

0 Komentarzy


Koniec sezonu 2021

Sezon uprawowy na ostre papryki już się zakończył. Był to najdłużej trwający okres wegetacyjny odkąd uprawiam ostrą paprykę pod osłonami. Ostatnie krzaki usuwałem 20 Listopada. Najdłużej przetrzymałem odmiany Jalapeno...

Więcej

14 listopada 2021

0 Komentarzy


Zbiory ostrych papryczek 2021 powoli się kończą

Zarówno Październik jak i pierwsza połowa Listopada była bardzo łaskawa, jeśli chodzi o temperatury i ogólnie jesienną aurę. Dzięki sporej ilości słońca duże ilości papryk odmiany Carolina Reaper zdążyły...

Więcej

5 października 2021

1 Komentarz


Białe wino 2021

Mój sąsiad miał w tym roku urodzaj białych winogron i zaproponował, że część mogę sobie zebrać. Trochę win mam już w portfolio, jednak z domowymi nastawami z winogron nie...

Więcej

5 października 2021

15 Komentarzy


Jak zbudowałem swój drewniany kurnik?

Jajka od własnych kurek to marzenie wielu osób, które uciekły na wieś z miasta. Pomimo mojej ponad dziesięcioletniej przygody z miastem, zawsze miałem do dyspozycji swojskie jajka, które bardzo...

Więcej

3 października 2021

0 Komentarzy


Zbiór Carolina Reaper 2021

Dzisiejsza niedziela była piękna w Gorzanowicach, przedpołudniową jej część przeznaczyliśmy na kolejny zbiór papryczek odmiany Carolina Reaper w wariacjach red, choco i yellow. Pierwsze dwie zebraliśmy razem, ponieważ z...

Więcej

16 września 2021

0 Komentarzy


Zbiór chmielu i warzenie piwa na świeżej szyszce

W tym roku w końcu dorobiłem się porządnego zbioru chmielu. Polska odmiana Sybilla obrodziła bardzo ładnie. Co prawda mogłem zredukować pędy, dzięki czemu miałbym o wiele więcej bardzo dużych...

Więcej

12 września 2021

0 Komentarzy


Grzyby, a uprawa ostrej papryki

W tym roku jesienią pojawiło się na prawdę sporo grzybów w dużym tunelu, głównie pomiędzy krzaczkami papryk. Wiedziałem, że z reguły jest to dobry objaw, ponieważ owocniki pojawiają się...

Więcej

11 września 2021

0 Komentarzy


1 Października rusza sprzedaż sosów 2021

W tym sezonie nieco później, ale chcieliśmy zgromadzić sporą ilość sosów, tak aby każdy mógł przebierać, wybierać. Niedługo zaprezentujemy, co dokładnie w tym roku przygotowaliśmy. Bedą 4 zupełnie nowe...

Więcej

8 września 2021

0 Komentarzy


Pierwsze zbiory już za nami w sezonie 2021

Papryki od połowy Sierpnia zaczęły się wybarwiać. Średnio raz w tygodniu przeprowadzany zbiór, dzięki czemu więcej papryk w skali całego sezonu zdąży się wybarwić, a nasza praca rozbija się...

Więcej

1 września 2021

0 Komentarzy


Ostre papryczki mają brązowe plamki

W tym sezonie dostałem sporo wiadomości od osób uprawiających ostre papryczki o brązowawe plamki na owocach papryk. Czy są one groźne? Co odpowiada za ich powstawanie? Czy trzeba działać...

Więcej

30 sierpnia 2021

0 Komentarzy


Fundacja lokalna Dolnośląski Warsztat pisze o Rykowisku

Na stronie Dolnośląski Warsztat fundacja lokalna pojawił się artykuł o Rykowisku. Fundacja promuje ciekawe miejsca na Dolnym Śląsku, lokalnych producentów i rolnictwo ekologiczne. Więc nie mogło nas tam zabraknąć....

Więcej

13 sierpnia 2021

0 Komentarzy


3 błędy, które popełnisz w pierwszym sezonie uprawy ostrych papryczek

Uprawa balkonowa papryczek nie jest trudna, choć na początku może przysporzyć sporo problemów, to wynikają one bardziej z niewiedzy niż samego stopnia skomplikowania tego typu uprawy. Dziś zaprezentuję Wam...

Więcej

18 lipca 2021

1 Komentarz


Pierwsze papryczki są już na krzaczkach

Sezon 2021 rozkręca się na dobre. Opady deszczu występują bardzo często, a temperatura rzadko spada poniżej 15°C w nocy. Widać to po paprykach, które w ciągu tych dwóch tygodni...

Więcej

17 lipca 2021

0 Komentarzy


Czosnek 2021

Sezon czosnkowy 2021 był pierwszym, który odbywał się na nowej lokalizacji – w Gorzanowicach. Całość zaczęła się dosyć późno, bo w lutym, gdy wysadziłem ząbki do gruntu. Już pod...

Więcej

5 lipca 2021

0 Komentarzy


Sezon 2021

Większość papryczek jest obecnie w fazie kwitnienia. Jest trochę krzaków, które jeszcze nie mają nawet pąków, to późne nasadzenia z początku czerwca. Ogólnie poza zimnym Majem, pogoda w tym...

Więcej

12 czerwca 2021

0 Komentarzy


13.06.2021 jesteśmy na Folwarku Zamkowym w Żarach

W niedzielę 13 czerwca 2021 będziemy gośćmi na Folwarku Zamkowym w Żarach. Z tej okazji przygotowaliśmy specjalną edycję Somsiada Złodzieja. Zabierzemy również Szósty domek od końca oraz trochę sadzonek...

Więcej

28 lutego 2021

0 Komentarzy


Nowy sos z Carolina reaper – Fuck 2020

Ostatni sos z 2020 to w 95% pulpa z Carolina reaper yellow i red. Jak widać po kolorze, większy udział miały tutaj żółte papryczki tej mega ostrej odmiany. Całość...

Więcej

28 lutego 2021

0 Komentarzy


Żółty i czerwony śnieg – suszona ostra papryka

W tym roku przygotowaliśmy trochę suszonej ostrej papryki z dwóch odmian – Lemon drop oraz Piri piri. Są to odmiany średnio pikantne, których susz bardzo pięknie pachnie. Takiej przyprawy...

Więcej

31 stycznia 2021

0 Komentarzy


Szósty domek od końca

Już 1 lutego pojawi się nasz nowy sos, jeszcze na bazie papryk z sezonu 2020. Jest to fermentowany wariant na bazie zielonych papryczek oraz czerwonej i żółtej wariacji Carolina...

Więcej

28 stycznia 2021

0 Komentarzy


Wysiewamy sezon 2021

Połowa stycznia to dobry czas na wysianie już odmiany potocznie zwant „super hoty” czyli takie grube papryki jak: Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, 7 Poty i jeszcze sporo innych. My...

Więcej

9 stycznia 2021

0 Komentarzy


Timm Wrocław pisze o nas

W magazynie Timm Wrocław ukazał się obszerny artykuł o Rykowisku. Dowiecie się z niego sporo o naszych początkach, skąd w ogóle wziął się cały pomysł oraz planach na przyszłość....

Więcej

6 stycznia 2021

0 Komentarzy


2 nowe sosy fermentowane dostępne od 1.02.2021

W pierwszy dzień lutego uruchomimy sprzedaż 2 nowych sosów fermentowanych, nastawionych jeszcze jesienią 2020. Jak zawsze staramy się testować nowe metody fermentacji i leżakowania. Teraz skupiliśmy się głównie na...

Więcej

11 listopada 2020

0 Komentarzy


Mokry sen o Karolinie 2020 – już dostępny!

Dziś ruszyła sprzedaż trzeciej już odsłony sosu o nazwie Mokry sen o Karolinie. Jego bazą jest jedna z najostrzejszych odmian – Carolina reaper, w naszym wypadku wykorzystujemy wariacje czerwoną...

Więcej

2 listopada 2020

0 Komentarzy


Sosy Rykowisko w Cukru Cafe w Jeleniej Górze

Tworząc Rykowisko w 2018 r. do końca nie wiedzieliśmy jak całość projektu kreować. Wówczas uznaliśmy, że skupimy się po prostu na opisywaniu tego co dzieje się wokół naszych sosów...

Więcej

27 września 2020

0 Komentarzy


Mokry Sen o Karolinie 2020

Przychodzi ten miły czas w sezonie, gdy zaczyna się zbiór superhotów, czyli papryk i ekstremalnie wysokiej zawartości kapsaicyny. Dziś przygoda z Mokrym snem o Karolinie 2020, czyli naszym najostrzejszym...

Więcej

13 września 2020

0 Komentarzy


Ostre papryki na sosy rosną, a co z resztą warzyw?

Papryki zbieramy już od jakiegoś czasu, myślę, że materiały dotyczących naszej uprawy chili jest na prawdę sporo. Dziś zatem galeria z aktualnej sytuacji wszysztkiego, co uprawiamy, poza ostrymi paprykami...

Więcej

1 września 2020

0 Komentarzy


Barbi IQ 2020 polski ostry sos bbq

Pod koniec sierpnia było już sporo wiadomości i telefonów, czy sosy są już w sprzedaży. Za każdym razem powtarzałem jak mantrę, że sosy co prawda są gotowe, ale jeszcze...

Więcej

26 sierpnia 2020

0 Komentarzy


Zaczynamy sprzedaż sosów 2020!

W ostatni dzień sierpnia zaczynamy sprzedaż naszych sosów z tego sezonu! Stale będziemy dokładać kolejne pozycje z naszego ostrego portfolio. Jest jeszcze mnóstwo papryczek w obu szklarniach, więc mamy...

Więcej

18 sierpnia 2020

0 Komentarzy


Zaczynamy zbiory ostrych papryk!

Wokół żniwa trwają już pełną parą, w Gorzanowicach zboże już skoszone, papryczki również nie obijają się i już zaczęły się wybarwiać. Zebraliśmy już sporo Lemon drop’ów oraz Poblano. Poza...

Więcej

4 sierpnia 2020

0 Komentarzy


Przełom Lipca i Sierpnia 2020 (galeria)

Kilka fotek z aktualnej sytuacji w tunelu i jego okolicy. Papryki powoli się wybarwiają, ostatnie dni były chłodne, ale teraz, gdy znów pojawią się upały, wszystko ruszy jak z...

Więcej

5 lipca 2020

0 Komentarzy


Pierwsze papryczki rosną coraz szybciej

Pogoda sprzyja, po tygodniach z opadami deszczu i niższych temperatur przybył Lipiec z wyższymi temperaturami i mniejszą ilością deszczu. Papryki wystrzeliły mocno z rozwojem i pierwsze owoce są już...

Więcej

28 czerwca 2020

0 Komentarzy


Co uprawiamy poza paprykami w sezonie 2020?

W tym roku zaczęliśmy uprawę w naszym nowym miejscu do życia. Nie wiedzieliśmy co na tych ziemiach dobrze rośnie, a co nie. Posialiśmy zatem wiele rozmaitych warzyw w celach...

Więcej

28 czerwca 2020

0 Komentarzy


Pierwsze zawiązane owoce na paprykach

Końcówka czerwca to z reguły czas bardzo intensywnego wzrostu masy zielonek na ostrych papryczkach oraz zawiązywanie pierwszych owoców. Czasem te pierwsze zawiązki żółkną i opadają, co jest dosyć częste....

Więcej

2 czerwca 2020

0 Komentarzy


Czerwiec 2020 – zimno, mokro i wichry

Temperatury w Maju 2020 w Polsce były najniższe od 29 lat. Widać to wszędzie – w tunelu, w polu w lasach. Rośliny wyraźnie ciepłolubne jak dynia, ogórki czy kukurydza...

Więcej

20 maja 2020

0 Komentarzy


Co, poza paprykami, uprawiamy w sezonie 2020?

W tym sezonie mamy w końcu na prawdę rozwinąć skrzydła i podjąć wyzwanie uprawy o wiele więcej warzyw. Oczywiście najważniejsze są nadal ostre papryki i budowa nowego tunelu oraz...

Więcej

20 maja 2020

0 Komentarzy


Zimna Zośka 2020 – walka na koksownik i świece

Byłem gotowy i mentalnie przygotowany na ten okres. W sezonie 2019 Zośka mocno dała mi się we znaki i zblokowała wszelki wzrost papryk aż do końca Maja. W tym...

Więcej

20 maja 2020

0 Komentarzy


Przedplon papryki 2020

Również w sezonie 2020 uprawę papryki poprzedziliśmy przedplonem w rozmaitej postaci. W tym roku były to już sprawdzone rzodkiewki oraz groch, ale również sałata, jęczmień i groch. Wszystko dało...

Więcej

19 maja 2020

0 Komentarzy


Nowy tunel postawiony!

Pod koniec kwietnia wystartowaliśmy z budową drugiego, największego tunelu foliowego już na naszej nowej siedzibie, gdzie również przeprowadziliśmy się. Nasz nowy obiekt nazwaliśmy Pjoter. Pjoter jest w pełni konstrukcji...

Więcej

11 marca 2020

7 Komentarzy


Poradnik uprawa chili w domu

Uprawa chili w doniczkach, tunelu czy nawet pod gołym niebem nie jest bardzo trudna. Najważniejszym i najbardziej wymagającym etapem uprawy ostrych papryczek jest ich kiełkowanie. Odmiany takie jak Carolina...

Więcej

11 marca 2020

0 Komentarzy


Mokry sen o Karolinie w wersji 95% CR

Końcem Sierpnia 2019 roku powstał jeszcze jeden nastaw Mokrego snu o Karolinie. Tym razzem jednak skład został uproszczony i zamiast chipotle, poplano czy lemon drop, do blendera poszły same...

Więcej

22 stycznia 2020

0 Komentarzy


Rozpoczynamy sezon 2020

Sezon 2019 jest już przeszłością. Był to wspaniały i bardzo udany czas. Jednak juz skupiamy się nad podwalinami sezonu 2020. Wykiełkowaliśmy już odmiany Poblano, Lemon drop, Jalapeno oraz Carolina...

Więcej

4 listopada 2019

0 Komentarzy


Czacha dymi 2019

Tegoroczna edycja Czacha dymi powstawała, a właściwie fermentowała bardzo długo. Sos ostatecznie jednak zakończył ten etap produkcji i wylądował w butelkach. Całość jest jednak jeszcze nie do końca zbalansowana,...

Więcej

4 listopada 2019

0 Komentarzy


Koniec sezonu 2019

Nadeszło to, co nieuchronne – przymrozki. Na początku Października były już noce, podczas których temperatura spadła poniżej zera, jednak było to maksymalnie kilka stopni. Tym razem słupek rtęci opadł...

Więcej

5 października 2019

0 Komentarzy


Mokry sen o Karolinie 2019

Najostrzejszy sos z Carolina Reaper w naszej ofercie jest już gotowy. Zmieniliśmy trochę recepturę w porównaniu do 2018, jednak baza to nadal ogrom papryczek odmiany Carolina Reaper oraz Trinidad...

Więcej

19 września 2019

0 Komentarzy


Seria sosów „Szaber”

Początek jesieni 2019 roku obfitował w owoce w sadzie i ogrodzie. Szczególnie malin i śliwek było co nie miara. Pomimo zatem naszego manifestu co do sosów na bazie owoców...

Więcej

10 września 2019

0 Komentarzy


1 Października uruchamiamy sprzedaż sosów 2019

1 Października o północy rusza sprzedaż naszych sosów w sklepiku online. Jest już opcja dostawy do Paczkomatów Inpost oraz klasycznie kurier. Pojawiło się kilka nowości, większość klasyków również mamy...

Więcej

4 września 2019

0 Komentarzy


Łagodny ostry sos z mango

Często nowi klienci pytają nas, czy posiadamy w ofercie sos, dla kogoś, kto lubi ostrość na niewielkim poziomie. Wówczas bez wahania proponujemy Urlop na działce. Jest to sos oparty...

Więcej

19 sierpnia 2019

0 Komentarzy


17 Wystawa produktów regionalnych „Wyprodukowano pod Śnieżką”

W tegorocznej edycji Rykowisko po raz pierwszy pojawi się na tej już tradycyjnej imprezie w Jeleniej Górze. Będzie to okazja do skosztowania przedpremierowo sosów 2019, które jeszcze nie są...

Więcej

19 sierpnia 2019

0 Komentarzy


Pierwsze zbiory Carolina Reaper 2019

Kilka pierwszych owoców papryki odmiany Carolina Reaper już się wybarwiło. Nasz schemat zbioru jest taki że staramy się co weekend zbierać wszystkie dojrzałe owoce. Dzięki temu nie zbiera nam...

Więcej

18 sierpnia 2019

0 Komentarzy


Polski sos z Carolina Reaper

Do tej pory jedynym sosem, który zawierał w składzie Carolina Reaper był Mokry Sen o Karolinie. W tym sezonie uprawa znacząco się powiększyła, postanowiliśmy zatem stworzyć pasteryzowaną alternatywę. Oczywiście...

Więcej

18 sierpnia 2019

0 Komentarzy


Polski sos BBQ

Pomysł na polski sos BBQ był z nami od początku kreowania Rykowiska. Uwielbiamy grillować, a kilka razy w roku robimy również prawdziwe, amerykańskie BBQ z baby back ribs lub...

Więcej

16 sierpnia 2019

0 Komentarzy


Pierwsze super hoty dojrzewają

Sezon powoli rozkręca się na dobre, a to oznacza, że pojawiają się już dużo bardziej ostre papryki odmian Scorpion, Carolina Reaper czy Habanero. Szczególnie odmiana najostrzejszej papryki świata jest...

Więcej

28 lipca 2019

0 Komentarzy


Mamy pierwsze zbiory 2019

Wczesne odmiany papryk powoli dojrzewają. Mamy za sobą juz pierwszy zbiór Jalapeno, Czech Black oraz Hungarian Hot wax.

Więcej

30 czerwca 2019

0 Komentarzy


Pierwsze owoce na krzaczkach

Pierwsze zawiązane owoce papryczek pojawiają się na krzakach. Szczególnie sporo jest już Jalapeno, które za około tydzień lub dwa będzie można zbierać. Poza tym Carolina reaper również zawiązuje już...

Więcej

16 czerwca 2019

0 Komentarzy


Papryki zaczynają kwitnąć

Połowa czerwca już za nami. Ostatnie tygodnie to zdecydowana przewaga upalnych dni poprzedzielanych intensywnymi opadami deszczu. Papryki rosną więc w oczach i coraz intensywniej kwitną. W ten weekend oberwaliśmy...

Więcej

22 maja 2019

0 Komentarzy


Papryki w szklarni połowa Maja 2019

Pierwsza połowa Maja nie rozpieszczała temperaturą. Kilkukrotnie spadł śnieg, a temperatura nie podnosiła się powyżej 5°C w ciągu dnia. Papryki w większości przestały rosnąć i nabrały lekko żółtego odcieniu...

Więcej

22 kwietnia 2019

0 Komentarzy


Poparzenie papryczek chili – objawy i przyczyny

Połowa kwietnia to z reguły odpowiedni czas by zacząć hartowanie naszych papryczek światłem słonecznym. Dzięki temu zmniejszymy szok roślinek po przesadzeniu ich do szklarni lub wystawieniu doniczek na balkon....

Więcej

12 kwietnia 2019

0 Komentarzy


Jak poprawić ukorzenienie młodych sadzonek papryki?

System korzeniowy papryki ma kluczowe znaczenie w sile wzrostu i plonowania rośliny. To poprzez korzenie papryka pobiera większość wody oraz wszystkie substancje odżywcze. Dlatego tak ważnym jest stymulowanie wzrostu...

Więcej

7 kwietnia 2019

1 Komentarz


Hartowanie papryczek przed wysadzeniem do gruntu

Po kilku miesiącach uważnego kiełkowania, pikowania i hodowli, siewki oczekują przełomowego momentu. Jest nim wysadzenie do gruntu. Sadzonka, która do tej pory żyła i wzrastała w warunkach „laboratoryjnych” nie...

Więcej

4 kwietnia 2019

0 Komentarzy


Kwietniowy przegląd sadzonek ostrych papryczek

Papryczki dostają już coraz więcej promieni słonecznych powoli zaczynamy ich hartowanie. Krzaczki Jalapeno są już bardzo duże i chyba będziemy musieli je przyciąć po raz drugi. Do wysadzenia jeszcze...

Więcej

12 marca 2019

0 Komentarzy


Zdjęcia młodych siewek ostrych papryczek

Papryczki rosną sobie w najlepsze, mamy chwilę wolnego czasu, więc wykonaliśmy kilka fotografii malutkich siewek papryczek. Różnią się one między sobą niewiele, no może poza Czech black, która ma...

Więcej

7 marca 2019

3 Komentarze


Dlaczego warto obrywać pierwsze kwiatki papryce?

Wielu początkujących amatorów uprawy chili z przeznaczeniem jej czy to na ostre sosy czy też na bezpośrednią konsumpcję, zadaje pytanie dlaczego warto obrywać pierwsze kwiaty młodej papryczki? Jest kilka...

Więcej

28 lutego 2019

0 Komentarzy


Sadzonki papryczek – aktualizacja lutowa

Sadzonki po przesadzeniu i uzupełnieniu ziemi w doniczkach delikatnie zwolniły rozwój nadziemnych części. Rośliny skupiają się obecnie na rozwoju systemu korzeniowego. Po około 2-3 tygodniach, gdy ten etap się...

Więcej

26 lutego 2019

0 Komentarzy


Czech black – lutowa aktualizacja

Czarna papryczka wykiełkowała kilka tygodni temu. Od razu gdy pojawiły się tylko pierwsze listki, ukazała nam się wyjątkowa forma i kolorystyka tej odmiany. Łodyga jest ciemna, z lekkim odcieniem...

Więcej

26 lutego 2019

0 Komentarzy


Jalapeno – lutowa aktualizacja

Sadzonki Jalapeno są najbardziej rozwinięte i za kilka tygodni można się spodziewać pierwszych pąków kwiatowych. Oczywiście dopóki roślinki nie zostaną posadzone w szklarni, wszystkie kwiaty będziemy musieli obrywać. Ulokowana...

Więcej

19 lutego 2019

0 Komentarzy


CP 288 wykiełkowało!

Po kilku tygodniach wielkiego oczekiwania, w końcu pojawił się upragniony widok – kiełek z nasionka CP 288. Jest to bardzo niezwykła i ciekawa odmiana, która nie jest jeszcze do...

Więcej

9 lutego 2019

0 Komentarzy


Chocolate scorpion w końcu wykiełkował

Chocolate scorpion zdecydowanie skradł nasze serce w zeszłym sezonie. Zamówiliśmy sporo nasion tej odmiany na sezon 2019, jednak ich kiełkowanie jest nie lada wyzwaniem. Ostatecznie jednak udało się przywrócić...

Więcej

8 lutego 2019

1 Komentarz


Techniki kiełkowania papryczek chili

Kiełkowanie nasion papryk sprawia czasem sporo problemów, niektóre odmiany potrafią niezwykle leniwie wypuszczać kiełki. Ten wpis ma za zadanie przybliżyć kilka stosowanych przez nas technik, które przynoszą całkiem dobry...

Więcej

30 stycznia 2019

0 Komentarzy


Kiełkowanie Carolina reaper

Pierwsza partia nasion Carolina reaper kiełkowała dosyć opornie, trwało to ponad 3 tygodnie. Ostatecznie jednak wzeszło ponad 90% nasion, a więc bardzo dużo. Drugi wysiew przebiegł zdecydowanie szybciej. W...

Więcej

28 stycznia 2019

1 Komentarz


Ile trwa kiełkowanie Chocolate habanero?

Chocolate habanero bardzo nas zaciekawiła, gdy zobaczyliśmy ja po raz pierwszy. Ciemna barwa dałaby wspaniale ciemne sosy, a i same owoce tej odmiany bardzo ciekawie i intensywnie pachniały. Nasionka...

Więcej

17 stycznia 2019

0 Komentarzy


Ekologiczne nawożenie papryk – igły drzew

Stale szukamy pomysłów na ekologiczne nawożenie papryk. Wykorzystujemy już skorupki jajek, popiół drzewny, skoszoną trawę i wiele innych. Jesienią 2018 postanowiliśmy wypróbować igły z modrzewia. Powszechnie wiadomo, że większość...

Więcej

17 stycznia 2019

0 Komentarzy


Jak powstaje Somsiad złodziej?

Somsiad złodziej to dla nas jeden z najbardziej udanych ostrych sosów sezonu 2018. Proste składniki, odpowiednia obróbka i świetny sos z dodatkiem Trinidad scorpion ląduje w naszym portfolio. Karmelizowana...

Więcej

13 stycznia 2019

0 Komentarzy


Jak pozbyć się łupinki z nasiona kiełkującej papryki?

W niektórych sadzonkach kiełek papryki nie zrzuca okrywy nasionka. W dużych hodowlach jest to oznaka słabej jakości nasion i taką siewkę odrzuca się. Jednak nie do końca jest to...

Więcej

6 stycznia 2019

1 Komentarz


Jalapeno siewki papryczki

Papryczki Jalapeno (jalapeño) są tym dla Meksyku czym dla Polski bigos czy ruskie pierogi. Na cześć tych papryczek pisze się piosenki, nazywa ulice i skwery oraz wykorzystuje się je...

Więcej

6 stycznia 2019

0 Komentarzy


Carolina Reaper siewki 2019

Kiełkowanie Carolina Reaper nie należy do łatwych. Nawet najlepszej jakości materiał siewny potrafi kiełkować do 2 miesięcy! Nasiona najostrzejszej papryczki na świecie potrzebują dużo ciepła, światła oraz tlenu –...

Więcej

10 grudnia 2018

0 Komentarzy


Grillowanie papryki na ognisku

Każdy szanujący się producent sosów ma w swojej ofercie sos z grillowana papryką. RYKOWISKO nie może zatem być w tyle i postanowiliśmy również stworzyć naszą wariację tego sosu.

Więcej

4 grudnia 2018

0 Komentarzy


Nasza wizja na ostre sosy

Dlaczego zajęliśmy się właśnie produkcją sosów, a nie sprzedażą świeżej papryki lub suszu z ostrych odmian?

Więcej

23 listopada 2018

0 Komentarzy


Co ciekawego dzieje się w szklarni w Listopadzie?

Wszystkie krzaki papryki zostały już oberwane w całości z papryk i wyrwane. Teraz najważniejszym zadaniem, jeszcze przed nadejściem zimy jest pomóc w jak największym stopniu glebie w zregenerowaniu się....

Więcej

21 listopada 2018

1 Komentarz


Trinidad Scorpion Butch T

Trinidad Scorpion przez 3 lata była oficjalnie najostrzejszą papryką na świecie. Ten kultywar habanero z wynikiem 1,463,700 SHU nie miał sobie równych aż do września 2013, gdy oficjalnie zbadano...

Więcej

8 listopada 2018

1 Komentarz


CP 288

Eksperymentalna odmiana CP 288 zwana również tymczasowo Black Bhutlah. Odmiana ma swoje korzenie w Bhutlah Red SLP, gdzie na jednym z krzaków w hodowli Christopher’a Philipsa na Wyspach Kanaryjskich...

Więcej

8 listopada 2018

0 Komentarzy


Aji Omnicolor

Kolejna zdecydowanie ozdobna odmiana papryczek. Aji Omnicolor (Capsicum baccatum) tworzy sporej wielkości krzak, który pokrywa się maleńkimi papryczkami, o różnorakich kolorach. Wśród odcieni znajdziemy fiolet, pomarańcz, purpurę i czerwień....

Więcej

8 listopada 2018

0 Komentarzy


Siberian House

Wywodząca się z obszaru środkowej Syberii odmiana chili (Capsicum annuum) o dosyć wysokiej tolerancji na chłodniejszy klimat. Idealnie nadaje się do hodowli poza szklarnią. Owoce niewielkie, podobne do odmiany...

Więcej

8 listopada 2018

0 Komentarzy


Ostre sosy na prezent

Od sezonu 2019 wprowadzamy również opcję zakupu 4 ostrych sosów zapakowanych na prezent. Jest to idealny pomysł na podarek dla każdego chilihead’a. Każdy sos jest zapakowany w dedykowane pudełka,...

Więcej

8 listopada 2018

0 Komentarzy


7 Pot Brain Strain Red

Cała rodzina papryczek 7 Pot wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kapsaicyny. Podobnie jest w przypadku 7 Pot Brain Strain, która jest jedną z najostrzejszych odmian na świecie, jednak do...

Więcej

8 listopada 2018

0 Komentarzy


Pepper X

Od 2013 roku Carolina Reaper króluje nieprzerwanie jako najostrzejsza papryka świata. W połowie 2018 świat chillihead’ów obiegła wiadomość, że Ed Currie, ojciec Carolina Reaper zgłosił do Guinnessa odmianę, która...

Więcej

1 listopada 2018

0 Komentarzy


Czech Black

Odmiana bardzo często określana jako zamiennik klasycznego Jalapeno. W pierwszej fazie wybarwiania jest koloru czarnego, potem powoli zmienia się on w czerwony lub ciemno czerwony. Tutaj w przeciwieństwie do...

Więcej

23 października 2018

0 Komentarzy


Chipotle 2018

Sobotni wrześniowy poranek to idealny czas by przygotować trochę Chipotle. W piątek wieczorem sprawiłem i pokroiłem w paski 4.5kg czerwonej papryki. Nazajutrz o poranku rozpaliłem wędzarnie i po około...

Więcej

21 października 2018

0 Komentarzy


Ostry sos z Carolina Reaper

Carolina Reaper jak i pozostałe super ostre odmiany to już nie przelewki. Dobrej jakości ostre sosy są diabelnie ostre i dla niewprawionego konsumenta są na prawdę niebezpieczne. RYKOWISKO wytwarza...

Więcej

11 października 2018

0 Komentarzy


Tabasco z zielonego chili

W połowie jesieni przyjdzie w końcu taki dzień, gdzie zostanie podjęta decyzja o zakończeniu uprawy. Wówczas na krzakach będzie jeszcze sporo zielonych papryk, które oczywiście nie można wyrzucać. W...

Więcej

7 października 2018

0 Komentarzy


Lubisz ostre sosy? Sadź słodkie odmiany!

Nie ma co ukrywać, papryczki chili w przypadku większości odmian, nie wyróżniają się dużą masą. Ich ścianki są cienkie i nie zawierają zbyt wiele wody. Ma to spore znaczenie...

Więcej

7 października 2018

1 Komentarz


Kiedy wysiewać nasiona papryk?

Wysiew nasion to bardzo ważny etap w hodowli chili. Wraz z namaczaniem nasion zaczynamy kolejny sezon hodowlany. Głównym aspektem, który determinuje czas wysiewu to wielkość uprawy. Jeśli planujesz hodować...

Więcej

7 października 2018

0 Komentarzy


Przycinanie młodych sadzonek papryk

Odpowiadając krótko na to zagadnienie – tak, powinno się przycinać papryki. W kilku kolejnych zdaniach, postaram się przybliżyć ten zabieg i płynące z niego korzyści.

Więcej

7 października 2018

2 Komentarze


PIRI PIRI pierwsze wnioski z pierwszego sezonu uprawy

PIRI PIRI to bardzo znana i lubiana odmiana ostrych papryczek, tworząca piękny krzak obficie obsypany małymi, czerwonymi papryczkami, rosnącymi pionowo. W sezonie 2018 po raz pierwszy udało mi się...

Więcej

7 października 2018

0 Komentarzy


Jesienne poczynania z chili

Jesień coraz śmielej poczyna sobie w szklarni i część papryk już zaczyna troszeczkę żółknąć i zrzucać liście. Ale jest jeszcze na nich sporo owoców, a prognozy na najbliższe 2...

Więcej

6 października 2018

0 Komentarzy


Najnowszy post

Lorem

Więcej

3 października 2018

0 Komentarzy


Bishop’s Crown – dlaczego tak ciężko jej dogodzić?

W tym sezonie w tunelu miałem tylko jeden krzak odmiany Bishop’s Crown. Mam już trochę pojęcia o tej odmianie i wiem, ze potrafi być bardzo plenna. Minusem jest jednak...

Więcej

24 września 2018

0 Komentarzy


Lemon drop – najbardziej plenna odmiana

Lemon drop to jedna z najbardziej popularnych odmian papryki chili w Polsce. Ta chili jest bardzo łatwa w uprawie oraz niezwykle plenna. Wyróżnia się świetnym, cytrusowym aromatem (szczególnie po...

Więcej

23 września 2018

0 Komentarzy


Bird’s eye powoli zaczyna się wybarwiać

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id...

Więcej

23 września 2018

0 Komentarzy


Zbiory chili trwają w najlepsze

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id...

Więcej

23 września 2018

0 Komentarzy


Uprawa Chili 2018 zakończona

Końcówka Października to już ostatni dzwonek by zebrać ostatnie papryki z krzaków. Noce są już w Karkonoszach bardzo chłodne, a papryk jeszcze sporo. W przyszłym sezonie będę jednak musiał...

Więcej