Uprawa Carolina Reaper i innych ostrych papryczek chili. Kiełkowanie nasion, pielęgnacja i ochrona przy pomocy naturalnych środków. Uprawa chili to wielka frajda, a w naszym przypadku również sposób na życie na wsi i biznes. Testujemy tutaj również wiele rzeczy związanych bezpośrednio z uprawą papryczek. Jak wszelakie podłoża do siewek, sprzęt ogrodniczy i nawadniający. Jeśli potrzebujecie pomocy, możecie zawsze dodać komentarz pod danym artykułem, czytamy je na bieżąco i na większość odpowiadamy lub odsyłamy do odpowiedzi.
Piłaci z Kałaibów 2024 w końcu są dostępne. Ten sos powstawał w tym roku z największymi problemami, z jakimi musieliśmy się zmierzyć od początku istnienia Rykowiska. Na początku nic...
WięcejSprzedaż sosów Rykowisko 2024 trwa w najlepsze! Zapraszamy do naszego sklepu farmachili.pl/sklep/ Ostry sos Mokry sen o Karolinie oraz kilka nowości pojawi się od 11 Listopada. Zapraszamy do zapisania...
WięcejDziś przybliżę Wam mój ulubiony pellet, którego spaliłem największą ilość i który obecnie jest moim podstawowym paliwem w kotłowni. Pellet Olimp to produkt firmy Stelmet z Zielonej Góry. Jest...
WięcejSezon na ostre papryki chili 2023 przemknął niczym huragan. Dopiero wrzucałem info o kiełkowaniu pierwszych nasion, a już trzeba było wyrywać wielkie krzaki z tunelu. W tym wpisie podsumuję...
WięcejPellet drzewny staje się coraz bardziej popularny nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Co prawda osobiście uważam, że czas swojego boomu ma już za sobą, jeśli chodzi...
WięcejJakiś czas temu, buszując po rolkach na YouTubie natrafiłem na duńskiego farmera, który opisywał jak wiele korzyści finansowych i organizacyjnych osiągnął po przeniesieniu kury w tunelu foliowym. Temat bardzo...
WięcejJak co roku 1 Października przychodzi ten moment, gdy możemy podzielić się z Wami wynikami naszej ciężkiej pracy na farmie chili. Ostre sosy 2023 już czekają w naszych lodówkach...
WięcejZaczniemy bez nudnego wstępu i przejdziemy od razu do sedna dzisiejszego wpisu. Opiszę w pełni stworzony przeze mnie system zbierania i ponownego wykorzystania deszczówki w moich uprawach. Zbieranie deszczówki...
WięcejZaczynamy nowy cykl krótkich wpisów poruszających jedno, konkretne pytanie. Dziś zastanowimy się czy jest jakiś sens w usuwaniu nasion papryczek, które nie wykiełkowały. Kiełkowanie chili to temat dosyć złożony...
WięcejWiosna jest w powietrzu, a jaki jest lepszy sposób na celebrację tej pory roku niż spędzenie trochę czasu w mojej szklarni? Dzisiaj sprawdziłem, co słychać u moich małych rzodkiewek,...
WięcejChciałem dziś przytoczyć 5 mniej znanych ciekawostek na temat ostrych papryczek. Badania nad wpływem kapsaicyny na ludzki organizm trwają od dosyć niedawna. Stąd nadal w sieci krąży wiele mitów...
WięcejJesteśmy podekscytowani, aby ogłosić, że nowy sezon chili jest prawie tutaj! Ostre sosy 2023 są jeszcze daleko, jednak przygotowania do ich wytworzenia trwają już od Stycznia. Nasze małe rośliny...
WięcejCzym jest drewniany taras bez wygodnych drewnianych foteli? Jest to niezbędny mebel, który dopełnia szczęście. Jednak po zobaczeniu ile takie siedziska kosztują nie jest już tak miło. Co zatem...
WięcejZestaw piwny to komplet 2 ławki + stół – każdy, kto choć trochę lubi festyny lub festiwale piwa wie o co chodzi. Gdy wracałem na wieś z miasta ojciec...
WięcejWysiew nasion papryki zaczyna się dosyć wcześnie bo z reguły jest to Luty i Marzec. W naszym klimacie to oczywiste, że nasiona papryki nie kiełkują bezpośrednio w ziemi. I...
WięcejLoftowe hokery są bardzo popularne w dzisiejszych kuchniach, salonach, a nawet sypialniach. Podobnie jak kuchenną wyspę z cegieł, drewniane hokery również wykonałem częściowo sam. Częściowo ponieważ wykonałem jedynie siedziska...
WięcejNa blogu zamieszczam głównie relacje z działań na zewnątrz. Obecnie za oknem jest biało, więc poza odśnieżaniem i doglądaniu kur nie ma za wiele do zrobienia „wokół domu”. Toteż...
WięcejWłasna uprawa papryk, z których powstają nasze ostre sosy to gwarancja najwyższej jakości ekologicznego surowca. Część receptur w naszym portfolio wymaga jednak równie wysokiej jakości owoców, które również uprawiamy...
WięcejPodłoga Barlinek, z racji mojej pasji do drewna, była dla mnie raczej naturalnym wyborem. Każdy, kto szuka w internecie podłóg/paneli z prawdziwego drewna nie pewno natknie się na producenta...
WięcejRum Kraken black spiced zawiera cukier w postaci dodatku żywnościowego E150e. Jest to karmel, czyli palony cukier. Pomimo, że jest on opisany jako nieszkodliwy dla zdrowia, to jednak w...
WięcejTegoroczny zestaw gotowca prezentowego już tu jest! Znajdziecie w nim coś do serów, coś do mięs, a także coś, co można wyjadać prosto ze słoiczka. Całość zapakowana w ekskluzywny...
WięcejProszki z suszonych papryczek, które nazywamy śniegiem są już dostępne. W tym roku jest na prawdę kolorowo, bo poza żółtym i czerwonym, dodaliśmy jeszcze zielony kolor. Śniegi idealnie nadają...
WięcejObszar, który użytkuję zarówno pod tunelem jak i odsłonięty nie jest wielki niecałe 9 arów. Zakup wielkiego, używanego ciągnika mijał się z celem. Po pierwsze, nie ma się co...
WięcejŻółty, czerwony, a w tym roku jeszcze zielony śnieg to nazwy naszych suszonych i sproszkowanych ostrych papryk. Nasze śniegi posiadają bardzo intensywny aromat i w ogóle nie przypominają sklepowego...
WięcejKolejny sezon zbliża się do kulminacyjnego punktu – uruchomienia sprzedaży naszych sosów. Podobnie jak rok temu zaczynamy 1 Października. W tym roku ciężko pracowaliśmy aby każdego sosu zrobić 2...
WięcejSezon prac polowych trwa w najlepsze, więc frekwencja wpisów na blogu mocno spadła, przyczyną są oczywiście zbiory ostrej papryki. W tym sezonie postawiłem na sprawdzone odmiany Aci dolma oraz...
WięcejBardzo ciepła druga połowa Marca ujawniła pierwsze oznaki wiosny w ogrodzie i tunelu. Sałaty, które wysiałem jesienią już wzeszły i zaczynają coraz szybciej rosnąć. Przezimowana rukola już kwitnie ale...
WięcejSerdecznie dziękuję za tak liczny udział w zbiórce na pomoc dla Ukrainy. Do dziś udało nam się sprzedać 170 słoiczków, co przekłada się na 850 zł i taką kwotę...
WięcejPowoli kończy się optymalny okres wysiewu papryk pod uprawę pod osłonami. Mamy już 90% siewek, a pozostałe 10% traktujemy jako ilość awaryjną. Od przynajmniej 3 sezonów staramy się redukować...
WięcejKońcówka stycznia to dobry czas na start nowego sezonu paprykowego! Zaczynamy zawsze od najtrudniej kiełkujących odmian, a kończy z reguły na Jalapeno, którego rozwój jest bardzo szybki. W tym...
WięcejZastosowanie naszych ostrych sosów jest niezwykle szerokie, są jednak połączenia i dania, które są wręcz klasyczne dla niektórych z nich. Dziś omówimy kilka takich zestawień, które często goszczą na...
WięcejW tym roku możemy w końcu Wam zaprezentować gotowy prezent dla wszystkich miłośników regionalnych i rzemieślniczych wyrobów, jakimi bez wątpienia są nasze ostre sosy z Gór Kaczawskich. W skład...
WięcejSezon uprawowy na ostre papryki już się zakończył. Był to najdłużej trwający okres wegetacyjny odkąd uprawiam ostrą paprykę pod osłonami. Ostatnie krzaki usuwałem 20 Listopada. Najdłużej przetrzymałem odmiany Jalapeno...
WięcejZarówno Październik jak i pierwsza połowa Listopada była bardzo łaskawa, jeśli chodzi o temperatury i ogólnie jesienną aurę. Dzięki sporej ilości słońca duże ilości papryk odmiany Carolina Reaper zdążyły...
WięcejMój sąsiad miał w tym roku urodzaj białych winogron i zaproponował, że część mogę sobie zebrać. Trochę win mam już w portfolio, jednak z domowymi nastawami z winogron nie...
WięcejJajka od własnych kurek to marzenie wielu osób, które uciekły na wieś z miasta. Pomimo mojej ponad dziesięcioletniej przygody z miastem, zawsze miałem do dyspozycji swojskie jajka, które bardzo...
WięcejDzisiejsza niedziela była piękna w Gorzanowicach, przedpołudniową jej część przeznaczyliśmy na kolejny zbiór papryczek odmiany Carolina Reaper w wariacjach red, choco i yellow. Pierwsze dwie zebraliśmy razem, ponieważ z...
WięcejW tym roku w końcu dorobiłem się porządnego zbioru chmielu. Polska odmiana Sybilla obrodziła bardzo ładnie. Co prawda mogłem zredukować pędy, dzięki czemu miałbym o wiele więcej bardzo dużych...
WięcejW tym roku jesienią pojawiło się na prawdę sporo grzybów w dużym tunelu, głównie pomiędzy krzaczkami papryk. Wiedziałem, że z reguły jest to dobry objaw, ponieważ owocniki pojawiają się...
WięcejW tym sezonie nieco później, ale chcieliśmy zgromadzić sporą ilość sosów, tak aby każdy mógł przebierać, wybierać. Niedługo zaprezentujemy, co dokładnie w tym roku przygotowaliśmy. Bedą 4 zupełnie nowe...
WięcejPapryki od połowy Sierpnia zaczęły się wybarwiać. Średnio raz w tygodniu przeprowadzany zbiór, dzięki czemu więcej papryk w skali całego sezonu zdąży się wybarwić, a nasza praca rozbija się...
WięcejW tym sezonie dostałem sporo wiadomości od osób uprawiających ostre papryczki o brązowawe plamki na owocach papryk. Czy są one groźne? Co odpowiada za ich powstawanie? Czy trzeba działać...
WięcejNa stronie Dolnośląski Warsztat fundacja lokalna pojawił się artykuł o Rykowisku. Fundacja promuje ciekawe miejsca na Dolnym Śląsku, lokalnych producentów i rolnictwo ekologiczne. Więc nie mogło nas tam zabraknąć....
WięcejUprawa balkonowa papryczek nie jest trudna, choć na początku może przysporzyć sporo problemów, to wynikają one bardziej z niewiedzy niż samego stopnia skomplikowania tego typu uprawy. Dziś zaprezentuję Wam...
WięcejSezon 2021 rozkręca się na dobre. Opady deszczu występują bardzo często, a temperatura rzadko spada poniżej 15°C w nocy. Widać to po paprykach, które w ciągu tych dwóch tygodni...
WięcejSezon czosnkowy 2021 był pierwszym, który odbywał się na nowej lokalizacji – w Gorzanowicach. Całość zaczęła się dosyć późno, bo w lutym, gdy wysadziłem ząbki do gruntu. Już pod...
WięcejWiększość papryczek jest obecnie w fazie kwitnienia. Jest trochę krzaków, które jeszcze nie mają nawet pąków, to późne nasadzenia z początku czerwca. Ogólnie poza zimnym Majem, pogoda w tym...
WięcejW niedzielę 13 czerwca 2021 będziemy gośćmi na Folwarku Zamkowym w Żarach. Z tej okazji przygotowaliśmy specjalną edycję Somsiada Złodzieja. Zabierzemy również Szósty domek od końca oraz trochę sadzonek...
WięcejOstatni sos z 2020 to w 95% pulpa z Carolina reaper yellow i red. Jak widać po kolorze, większy udział miały tutaj żółte papryczki tej mega ostrej odmiany. Całość...
WięcejW tym roku przygotowaliśmy trochę suszonej ostrej papryki z dwóch odmian – Lemon drop oraz Piri piri. Są to odmiany średnio pikantne, których susz bardzo pięknie pachnie. Takiej przyprawy...
WięcejJuż 1 lutego pojawi się nasz nowy sos, jeszcze na bazie papryk z sezonu 2020. Jest to fermentowany wariant na bazie zielonych papryczek oraz czerwonej i żółtej wariacji Carolina...
WięcejPołowa stycznia to dobry czas na wysianie już odmiany potocznie zwant „super hoty” czyli takie grube papryki jak: Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, 7 Poty i jeszcze sporo innych. My...
WięcejW magazynie Timm Wrocław ukazał się obszerny artykuł o Rykowisku. Dowiecie się z niego sporo o naszych początkach, skąd w ogóle wziął się cały pomysł oraz planach na przyszłość....
WięcejW pierwszy dzień lutego uruchomimy sprzedaż 2 nowych sosów fermentowanych, nastawionych jeszcze jesienią 2020. Jak zawsze staramy się testować nowe metody fermentacji i leżakowania. Teraz skupiliśmy się głównie na...
WięcejDziś ruszyła sprzedaż trzeciej już odsłony sosu o nazwie Mokry sen o Karolinie. Jego bazą jest jedna z najostrzejszych odmian – Carolina reaper, w naszym wypadku wykorzystujemy wariacje czerwoną...
WięcejTworząc Rykowisko w 2018 r. do końca nie wiedzieliśmy jak całość projektu kreować. Wówczas uznaliśmy, że skupimy się po prostu na opisywaniu tego co dzieje się wokół naszych sosów...
WięcejPrzychodzi ten miły czas w sezonie, gdy zaczyna się zbiór superhotów, czyli papryk i ekstremalnie wysokiej zawartości kapsaicyny. Dziś przygoda z Mokrym snem o Karolinie 2020, czyli naszym najostrzejszym...
WięcejPapryki zbieramy już od jakiegoś czasu, myślę, że materiały dotyczących naszej uprawy chili jest na prawdę sporo. Dziś zatem galeria z aktualnej sytuacji wszysztkiego, co uprawiamy, poza ostrymi paprykami...
WięcejPod koniec sierpnia było już sporo wiadomości i telefonów, czy sosy są już w sprzedaży. Za każdym razem powtarzałem jak mantrę, że sosy co prawda są gotowe, ale jeszcze...
WięcejW ostatni dzień sierpnia zaczynamy sprzedaż naszych sosów z tego sezonu! Stale będziemy dokładać kolejne pozycje z naszego ostrego portfolio. Jest jeszcze mnóstwo papryczek w obu szklarniach, więc mamy...
WięcejWokół żniwa trwają już pełną parą, w Gorzanowicach zboże już skoszone, papryczki również nie obijają się i już zaczęły się wybarwiać. Zebraliśmy już sporo Lemon drop’ów oraz Poblano. Poza...
WięcejKilka fotek z aktualnej sytuacji w tunelu i jego okolicy. Papryki powoli się wybarwiają, ostatnie dni były chłodne, ale teraz, gdy znów pojawią się upały, wszystko ruszy jak z...
WięcejPogoda sprzyja, po tygodniach z opadami deszczu i niższych temperatur przybył Lipiec z wyższymi temperaturami i mniejszą ilością deszczu. Papryki wystrzeliły mocno z rozwojem i pierwsze owoce są już...
WięcejW tym roku zaczęliśmy uprawę w naszym nowym miejscu do życia. Nie wiedzieliśmy co na tych ziemiach dobrze rośnie, a co nie. Posialiśmy zatem wiele rozmaitych warzyw w celach...
WięcejKońcówka czerwca to z reguły czas bardzo intensywnego wzrostu masy zielonek na ostrych papryczkach oraz zawiązywanie pierwszych owoców. Czasem te pierwsze zawiązki żółkną i opadają, co jest dosyć częste....
WięcejTemperatury w Maju 2020 w Polsce były najniższe od 29 lat. Widać to wszędzie – w tunelu, w polu w lasach. Rośliny wyraźnie ciepłolubne jak dynia, ogórki czy kukurydza...
WięcejW tym sezonie mamy w końcu na prawdę rozwinąć skrzydła i podjąć wyzwanie uprawy o wiele więcej warzyw. Oczywiście najważniejsze są nadal ostre papryki i budowa nowego tunelu oraz...
WięcejByłem gotowy i mentalnie przygotowany na ten okres. W sezonie 2019 Zośka mocno dała mi się we znaki i zblokowała wszelki wzrost papryk aż do końca Maja. W tym...
WięcejRównież w sezonie 2020 uprawę papryki poprzedziliśmy przedplonem w rozmaitej postaci. W tym roku były to już sprawdzone rzodkiewki oraz groch, ale również sałata, jęczmień i groch. Wszystko dało...
WięcejPod koniec kwietnia wystartowaliśmy z budową drugiego, największego tunelu foliowego już na naszej nowej siedzibie, gdzie również przeprowadziliśmy się. Nasz nowy obiekt nazwaliśmy Pjoter. Pjoter jest w pełni konstrukcji...
WięcejUprawa chili w doniczkach, tunelu czy nawet pod gołym niebem nie jest bardzo trudna. Najważniejszym i najbardziej wymagającym etapem uprawy ostrych papryczek jest ich kiełkowanie. Odmiany takie jak Carolina...
WięcejKońcem Sierpnia 2019 roku powstał jeszcze jeden nastaw Mokrego snu o Karolinie. Tym razzem jednak skład został uproszczony i zamiast chipotle, poplano czy lemon drop, do blendera poszły same...
WięcejSezon 2019 jest już przeszłością. Był to wspaniały i bardzo udany czas. Jednak juz skupiamy się nad podwalinami sezonu 2020. Wykiełkowaliśmy już odmiany Poblano, Lemon drop, Jalapeno oraz Carolina...
WięcejTegoroczna edycja Czacha dymi powstawała, a właściwie fermentowała bardzo długo. Sos ostatecznie jednak zakończył ten etap produkcji i wylądował w butelkach. Całość jest jednak jeszcze nie do końca zbalansowana,...
WięcejNadeszło to, co nieuchronne – przymrozki. Na początku Października były już noce, podczas których temperatura spadła poniżej zera, jednak było to maksymalnie kilka stopni. Tym razem słupek rtęci opadł...
WięcejNajostrzejszy sos z Carolina Reaper w naszej ofercie jest już gotowy. Zmieniliśmy trochę recepturę w porównaniu do 2018, jednak baza to nadal ogrom papryczek odmiany Carolina Reaper oraz Trinidad...
WięcejPoczątek jesieni 2019 roku obfitował w owoce w sadzie i ogrodzie. Szczególnie malin i śliwek było co nie miara. Pomimo zatem naszego manifestu co do sosów na bazie owoców...
Więcej1 Października o północy rusza sprzedaż naszych sosów w sklepiku online. Jest już opcja dostawy do Paczkomatów Inpost oraz klasycznie kurier. Pojawiło się kilka nowości, większość klasyków również mamy...
WięcejCzęsto nowi klienci pytają nas, czy posiadamy w ofercie sos, dla kogoś, kto lubi ostrość na niewielkim poziomie. Wówczas bez wahania proponujemy Urlop na działce. Jest to sos oparty...
WięcejW tegorocznej edycji Rykowisko po raz pierwszy pojawi się na tej już tradycyjnej imprezie w Jeleniej Górze. Będzie to okazja do skosztowania przedpremierowo sosów 2019, które jeszcze nie są...
WięcejKilka pierwszych owoców papryki odmiany Carolina Reaper już się wybarwiło. Nasz schemat zbioru jest taki że staramy się co weekend zbierać wszystkie dojrzałe owoce. Dzięki temu nie zbiera nam...
WięcejDo tej pory jedynym sosem, który zawierał w składzie Carolina Reaper był Mokry Sen o Karolinie. W tym sezonie uprawa znacząco się powiększyła, postanowiliśmy zatem stworzyć pasteryzowaną alternatywę. Oczywiście...
WięcejPomysł na polski sos BBQ był z nami od początku kreowania Rykowiska. Uwielbiamy grillować, a kilka razy w roku robimy również prawdziwe, amerykańskie BBQ z baby back ribs lub...
WięcejSezon powoli rozkręca się na dobre, a to oznacza, że pojawiają się już dużo bardziej ostre papryki odmian Scorpion, Carolina Reaper czy Habanero. Szczególnie odmiana najostrzejszej papryki świata jest...
WięcejWczesne odmiany papryk powoli dojrzewają. Mamy za sobą juz pierwszy zbiór Jalapeno, Czech Black oraz Hungarian Hot wax.
WięcejPierwsze zawiązane owoce papryczek pojawiają się na krzakach. Szczególnie sporo jest już Jalapeno, które za około tydzień lub dwa będzie można zbierać. Poza tym Carolina reaper również zawiązuje już...
WięcejPołowa czerwca już za nami. Ostatnie tygodnie to zdecydowana przewaga upalnych dni poprzedzielanych intensywnymi opadami deszczu. Papryki rosną więc w oczach i coraz intensywniej kwitną. W ten weekend oberwaliśmy...
WięcejPierwsza połowa Maja nie rozpieszczała temperaturą. Kilkukrotnie spadł śnieg, a temperatura nie podnosiła się powyżej 5°C w ciągu dnia. Papryki w większości przestały rosnąć i nabrały lekko żółtego odcieniu...
WięcejPołowa kwietnia to z reguły odpowiedni czas by zacząć hartowanie naszych papryczek światłem słonecznym. Dzięki temu zmniejszymy szok roślinek po przesadzeniu ich do szklarni lub wystawieniu doniczek na balkon....
WięcejSystem korzeniowy papryki ma kluczowe znaczenie w sile wzrostu i plonowania rośliny. To poprzez korzenie papryka pobiera większość wody oraz wszystkie substancje odżywcze. Dlatego tak ważnym jest stymulowanie wzrostu...
WięcejPo kilku miesiącach uważnego kiełkowania, pikowania i hodowli, siewki oczekują przełomowego momentu. Jest nim wysadzenie do gruntu. Sadzonka, która do tej pory żyła i wzrastała w warunkach „laboratoryjnych” nie...
WięcejPapryczki dostają już coraz więcej promieni słonecznych powoli zaczynamy ich hartowanie. Krzaczki Jalapeno są już bardzo duże i chyba będziemy musieli je przyciąć po raz drugi. Do wysadzenia jeszcze...
WięcejPapryczki rosną sobie w najlepsze, mamy chwilę wolnego czasu, więc wykonaliśmy kilka fotografii malutkich siewek papryczek. Różnią się one między sobą niewiele, no może poza Czech black, która ma...
WięcejWielu początkujących amatorów uprawy chili z przeznaczeniem jej czy to na ostre sosy czy też na bezpośrednią konsumpcję, zadaje pytanie dlaczego warto obrywać pierwsze kwiaty młodej papryczki? Jest kilka...
WięcejSadzonki po przesadzeniu i uzupełnieniu ziemi w doniczkach delikatnie zwolniły rozwój nadziemnych części. Rośliny skupiają się obecnie na rozwoju systemu korzeniowego. Po około 2-3 tygodniach, gdy ten etap się...
WięcejCzarna papryczka wykiełkowała kilka tygodni temu. Od razu gdy pojawiły się tylko pierwsze listki, ukazała nam się wyjątkowa forma i kolorystyka tej odmiany. Łodyga jest ciemna, z lekkim odcieniem...
WięcejSadzonki Jalapeno są najbardziej rozwinięte i za kilka tygodni można się spodziewać pierwszych pąków kwiatowych. Oczywiście dopóki roślinki nie zostaną posadzone w szklarni, wszystkie kwiaty będziemy musieli obrywać. Ulokowana...
WięcejPo kilku tygodniach wielkiego oczekiwania, w końcu pojawił się upragniony widok – kiełek z nasionka CP 288. Jest to bardzo niezwykła i ciekawa odmiana, która nie jest jeszcze do...
WięcejChocolate scorpion zdecydowanie skradł nasze serce w zeszłym sezonie. Zamówiliśmy sporo nasion tej odmiany na sezon 2019, jednak ich kiełkowanie jest nie lada wyzwaniem. Ostatecznie jednak udało się przywrócić...
WięcejKiełkowanie nasion papryk sprawia czasem sporo problemów, niektóre odmiany potrafią niezwykle leniwie wypuszczać kiełki. Ten wpis ma za zadanie przybliżyć kilka stosowanych przez nas technik, które przynoszą całkiem dobry...
WięcejPierwsza partia nasion Carolina reaper kiełkowała dosyć opornie, trwało to ponad 3 tygodnie. Ostatecznie jednak wzeszło ponad 90% nasion, a więc bardzo dużo. Drugi wysiew przebiegł zdecydowanie szybciej. W...
WięcejChocolate habanero bardzo nas zaciekawiła, gdy zobaczyliśmy ja po raz pierwszy. Ciemna barwa dałaby wspaniale ciemne sosy, a i same owoce tej odmiany bardzo ciekawie i intensywnie pachniały. Nasionka...
WięcejStale szukamy pomysłów na ekologiczne nawożenie papryk. Wykorzystujemy już skorupki jajek, popiół drzewny, skoszoną trawę i wiele innych. Jesienią 2018 postanowiliśmy wypróbować igły z modrzewia. Powszechnie wiadomo, że większość...
WięcejSomsiad złodziej to dla nas jeden z najbardziej udanych ostrych sosów sezonu 2018. Proste składniki, odpowiednia obróbka i świetny sos z dodatkiem Trinidad scorpion ląduje w naszym portfolio. Karmelizowana...
WięcejW niektórych sadzonkach kiełek papryki nie zrzuca okrywy nasionka. W dużych hodowlach jest to oznaka słabej jakości nasion i taką siewkę odrzuca się. Jednak nie do końca jest to...
WięcejPapryczki Jalapeno (jalapeño) są tym dla Meksyku czym dla Polski bigos czy ruskie pierogi. Na cześć tych papryczek pisze się piosenki, nazywa ulice i skwery oraz wykorzystuje się je...
WięcejKiełkowanie Carolina Reaper nie należy do łatwych. Nawet najlepszej jakości materiał siewny potrafi kiełkować do 2 miesięcy! Nasiona najostrzejszej papryczki na świecie potrzebują dużo ciepła, światła oraz tlenu –...
WięcejKażdy szanujący się producent sosów ma w swojej ofercie sos z grillowana papryką. RYKOWISKO nie może zatem być w tyle i postanowiliśmy również stworzyć naszą wariację tego sosu.
WięcejDlaczego zajęliśmy się właśnie produkcją sosów, a nie sprzedażą świeżej papryki lub suszu z ostrych odmian?
WięcejWszystkie krzaki papryki zostały już oberwane w całości z papryk i wyrwane. Teraz najważniejszym zadaniem, jeszcze przed nadejściem zimy jest pomóc w jak największym stopniu glebie w zregenerowaniu się....
WięcejTrinidad Scorpion przez 3 lata była oficjalnie najostrzejszą papryką na świecie. Ten kultywar habanero z wynikiem 1,463,700 SHU nie miał sobie równych aż do września 2013, gdy oficjalnie zbadano...
WięcejKolejna zdecydowanie ozdobna odmiana papryczek. Aji Omnicolor (Capsicum baccatum) tworzy sporej wielkości krzak, który pokrywa się maleńkimi papryczkami, o różnorakich kolorach. Wśród odcieni znajdziemy fiolet, pomarańcz, purpurę i czerwień....
WięcejWywodząca się z obszaru środkowej Syberii odmiana chili (Capsicum annuum) o dosyć wysokiej tolerancji na chłodniejszy klimat. Idealnie nadaje się do hodowli poza szklarnią. Owoce niewielkie, podobne do odmiany...
WięcejOd sezonu 2019 wprowadzamy również opcję zakupu 4 ostrych sosów zapakowanych na prezent. Jest to idealny pomysł na podarek dla każdego chilihead’a. Każdy sos jest zapakowany w dedykowane pudełka,...
WięcejCała rodzina papryczek 7 Pot wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kapsaicyny. Podobnie jest w przypadku 7 Pot Brain Strain, która jest jedną z najostrzejszych odmian na świecie, jednak do...
WięcejOdmiana bardzo często określana jako zamiennik klasycznego Jalapeno. W pierwszej fazie wybarwiania jest koloru czarnego, potem powoli zmienia się on w czerwony lub ciemno czerwony. Tutaj w przeciwieństwie do...
WięcejSobotni wrześniowy poranek to idealny czas by przygotować trochę Chipotle. W piątek wieczorem sprawiłem i pokroiłem w paski 4.5kg czerwonej papryki. Nazajutrz o poranku rozpaliłem wędzarnie i po około...
WięcejCarolina Reaper jak i pozostałe super ostre odmiany to już nie przelewki. Dobrej jakości ostre sosy są diabelnie ostre i dla niewprawionego konsumenta są na prawdę niebezpieczne. RYKOWISKO wytwarza...
WięcejW połowie jesieni przyjdzie w końcu taki dzień, gdzie zostanie podjęta decyzja o zakończeniu uprawy. Wówczas na krzakach będzie jeszcze sporo zielonych papryk, które oczywiście nie można wyrzucać. W...
WięcejNie ma co ukrywać, papryczki chili w przypadku większości odmian, nie wyróżniają się dużą masą. Ich ścianki są cienkie i nie zawierają zbyt wiele wody. Ma to spore znaczenie...
WięcejWysiew nasion to bardzo ważny etap w hodowli chili. Wraz z namaczaniem nasion zaczynamy kolejny sezon hodowlany. Głównym aspektem, który determinuje czas wysiewu to wielkość uprawy. Jeśli planujesz hodować...
WięcejOdpowiadając krótko na to zagadnienie – tak, powinno się przycinać papryki. W kilku kolejnych zdaniach, postaram się przybliżyć ten zabieg i płynące z niego korzyści.
WięcejPIRI PIRI to bardzo znana i lubiana odmiana ostrych papryczek, tworząca piękny krzak obficie obsypany małymi, czerwonymi papryczkami, rosnącymi pionowo. W sezonie 2018 po raz pierwszy udało mi się...
WięcejJesień coraz śmielej poczyna sobie w szklarni i część papryk już zaczyna troszeczkę żółknąć i zrzucać liście. Ale jest jeszcze na nich sporo owoców, a prognozy na najbliższe 2...
WięcejW tym sezonie w tunelu miałem tylko jeden krzak odmiany Bishop’s Crown. Mam już trochę pojęcia o tej odmianie i wiem, ze potrafi być bardzo plenna. Minusem jest jednak...
WięcejLemon drop to jedna z najbardziej popularnych odmian papryki chili w Polsce. Ta chili jest bardzo łatwa w uprawie oraz niezwykle plenna. Wyróżnia się świetnym, cytrusowym aromatem (szczególnie po...
WięcejCras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id...
WięcejCras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id...
WięcejKońcówka Października to już ostatni dzwonek by zebrać ostatnie papryki z krzaków. Noce są już w Karkonoszach bardzo chłodne, a papryk jeszcze sporo. W przyszłym sezonie będę jednak musiał...
Więcej