Pomysł na polski sos BBQ był z nami od początku kreowania Rykowiska. Uwielbiamy grillować, a kilka razy w roku robimy również prawdziwe, amerykańskie BBQ z baby back ribs lub pulled pork. Brakowało nam jeszcze przed produkcją własnych sosów wysokiej jakości polskiego sosu BBQ. Postanowiliśmy stworzyć własną interpretację tego rodzaju sosu, oczywiście na konkretnym poziomie ostrości, choć w tym przypadku zachowaliśmy zdrowy rozsądek i Barbi IQ to sos na poziomie 5/10 w naszej skali (co roku skala może się zmienić).
Bazą sosu są pomidory. Pomidory, nie przecier, nie koncentrat, a po prostu pomidory. Każdą sztukę sparzyliśmy i obraliśmy ze skórki, potem zredukowaliśmy całość poprzez kilkugodzinne gotowanie. Użycie melasy sprawia, że sos jest lepki i świetnie przylega do mięsa. Sos jest bardzo ostry, użyliśmy naszej Caroliny Reaper, choć w mniejszej ilości niż zwykle. Za dymny charakter odpowiada nasze Chipotle.
Barbi IQ powinien być stosowany jako glazura w ostatniej fazie przygotowania mięsa bbq. Po kilkugodzinnym pieczeniu w niskiej temperaturze smarujemy mięso sosem i podwyższamy temperaturę do około 250-300°C. Gdy pierwsza warstwa się skarmelizuje nakładamy nową. Powtarzamy czynność przynajmniej 2 razy. Jeśli robisz szarpaną wieprzowinę, możesz dodać sos do mięsa po jego „czesaniu”.
W naszej zakładce Polskie BBQ znajdziecie sporo przepisów, do których polski sos BBQ „Barbi IQ” będziecie mogli wykorzystać. Większość tych przepisów spokojnie możecie zaadaptować w piekarniku, więc tym bardziej warto spróbować.
Dodaj komentarz