Polski sos BBQ

Kategoria: Uprawa chili
18 sierpnia 2019
polski sos barbecue

Pomysł na sos BBQ był z nami od początku kreowania Rykowiska. Uwielbiamy grillować, a kilka razy w roku robimy również prawdziwe, amerykańskie BBQ z baby back ribs lub pulled pork. Brakowało nam jeszcze przed produkcją własnych sosów wysokiej jakości polskiego sosu BBQ. Postanowiliśmy stworzyć własną interpretację tego rodzaju sosu, oczywiście na konkretnym poziomie ostrości, choć w tym przypadku zachowaliśmy zdrowy rozsądek i Barbi IQ to sos na poziomie 5/10 w naszej skali.

Składniki

Bazą sosu są pomidory. Pomidory, nie przecier, nie koncentrat, a po prostu pomidory. Każdą sztukę sparzyliśmy i obraliśmy ze skórki, potem zredukowaliśmy całość poprzez kilkugodzinne gotowanie. Użycie melasy sprawia, że sos jest lepki i świetnie przylega do mięsa. Sos jest bardzo ostry, użyliśmy naszej Caroliny Reaper, choć w mniejszej ilości niż zwykle. Za dymny charakter odpowiada nasze Chipotle.

Jak używać sosu bbq?

Barbi IQ powinien być stosowany jako glazura w ostatniej fazie przygotowania mięsa bbq. Po kilkugodznnym pieczeniu w niskiej temperaturze smarujemy mięso sosem i podwyższamy temperaturę do około 250-300°C. Gdy pierwsza warstwa się skarmelizuje nakładamy nową. Powtarzamy czynność przynajmniej 2 razy. Jeśli robisz szarpaną wieprzowinę, możesz dodać sos do mięsa po jego „czesaniu”.

polski sos barbecue

Podobne wpisy:


0

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij