Jeśli posiadasz gastronomiczny lejek do ciasta naleśnikowego i urwała Ci się sprężyna, to ten wpis pomoże Ci zaoszczędzić sporo czasu. Zapraszam do naprawy tego wspaniałego urządzenia. W myśl zasady „Naprawiaj, nie wyrzucaj”.
Ten lejek z Royal Catering jest bardzo przydatny w kuchni. Niestety ostatnio sprężyn, która ściąga mocowanie korka pękła i urządzenie nie działało w pełni. Napisałem do firmy Expondo Polska sp. z o.o. w celu nabycia tej sprężynki. Niestety ku mojemu zaskoczeniu część nie była dostępna.
Zacząłem więc sam poszukiwać odpowiedniej sprężynki. Co prawda nowy lejek kosztuje 80zł, to jednak źle bym się czuł wyrzucając go tylko dlatego, że Sprężynka do RCFT-1.3 się urwała. Po kilka mailach i telefonach natrafiłem w końcu na podobny do oryginału model sprężynki.
Najbliżej wymiarów oryginalnej sprężynki był produkt od polskiej firmy TECH-AR. Model SPRĘŻYNA NACIĄGOWA D 1.0 DZ 7.3 L 34 https://tech-ar.sklep.pl/strona-glowna/895-sprezyna-naciagowa-d-10-dz-73-l-34-3-szt.html
Mają wygodny i bezpieczny sklep, gdzie możecie zamówić zestaw 3 takich sprężyn. Bardzo fajne jest to, że są ze stali nierdzewnej. Oryginał był chyba ocynkowaną stalą, bo był już mocno skorodowany.


Sprężynka do RCFT-1.3 jest trochę mocniejsza niż oryginał, jednak jak przed założeniem delikatnie ją rozciągniemy to łatwiej ją zamontujemy. Najlepiej użyć do tego kombinerek z cienkimi ściskami.
Dodaj komentarz