Polskie BBQ

19 grudnia 2021

0 Komentarzy


Pastrami z antrykotu

Pastrami to jedna z moich ulubionych wędlin, które przyrządzam osobiście przed Świętami Bożego Narodzenia. Jestem wielkim fanem tego wyrobu i zgłębiłem już sporo receptur na ten żydowski przysmak. Obecnie...

Więcej

5 grudnia 2021

0 Komentarzy


Kimchi z Caroliną Reaper

Kiszonki jem od dziecka, ostre od dobrych 10 lat, jednak do tej pory nie robiłem Kimchi. Ta koreańska kiszonka robi wielką karierę na całym świecie, a jedzona w rozsądnych...

Więcej

29 listopada 2021

0 Komentarzy


Pikantne golonki z kociołka

Przepis na te golonki pokazał mi kiedyś mój dobry znajomy. Ja jedynie delikatnie go zmodyfikowałem pod swoje warunki. Całość przygotowań zaczynam około 5 dni przed planowanym przyrządzeniem golonek. Wówczas...

Więcej

2 listopada 2020

0 Komentarzy


Chłopski kociołek

Kolejny klasyczny, bardzo smaczny przepis na danie z kociołka z ogniska. Kapucha, ziemniaki i kiełbasa – czego można chcieć więcej od gastro-życia? Jeśli do tego spędzasz cały dzień przy...

Więcej

2 listopada 2020

0 Komentarzy


Pikantna zupa dyniowa

Zupa dyniowa to taka miła, sezonowa zupka. Nazbyt sycąca ona nie jest ale bardzo smaczna no i miło się właśnie czas jesieni kojarzy takim kremem, szczególnie z własnoręcznie wyhodowanej...

Więcej

27 września 2020

0 Komentarzy


Jalapeno faszerowane mięsem

Jalapeno w sezonie 2020 może nie wybarwiają się zbyt szybko, osiągają natomiast na prawdę potężne rozmiary. Taki kawał papryki świetnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio przygotowałem na szybko właśnie...

Więcej

1 września 2020

0 Komentarzy


Barbi IQ 2020 polski ostry sos bbq

Pod koniec sierpnia było już sporo wiadomości i telefonów, czy sosy są już w sprzedaży. Za każdym razem powtarzałem jak mantrę, że sosy co prawda są gotowe, ale jeszcze...

Więcej

5 sierpnia 2020

0 Komentarzy


Smażony kurczak z ogniska

Smażony kurczak z ogniska to hit lata 2020 w naszej rodzinie. Jemy bo ostatnio bardzo często i na różne sposoby, a nawet jak coś zostaje to robimy z tego...

Więcej

5 sierpnia 2020

0 Komentarzy


Leczo z kociołka

Niedawno kupiłem chorwacki kociołek ogniskowy Plamen. Jest to żeliwny kociołek odlewany, który dodatkowo jest w środku emaliowany. Jest to świetny sprzęt i na prawdę świetnie się sprawdza nad ogniskiem....

Więcej

28 maja 2020

0 Komentarzy


Stek z antrykotu z sosem z Carolina Reaper

Fanem dobrej wołowiny jestem już od bardzo dawna. Jem mięso coraz rzadziej, jednak jak mam ochotę na kawałek na prawdę dobrej wołowinki to z reguły sięgam po steki. Przeważnie...

Więcej

1 marca 2020

0 Komentarzy


Domowy kebab drobiowy z ogniska

Jestem polakiem… Lubię kebab… To chyba nikogo nie zdziwi. I pomimo, że mięso staram się jeść raz w tygodniu, to kebs z czosnkowym, zaprawiony Mokrym snem wzbudza we mnie...

Więcej