Sezon grzybowy 2022 jest na prawdę dobry i niewiele potrzeba aby opuścić las z pełnym koszem grzybów. Makaron z grzybami odkryłem dosyć niedawno. Obecnie w domu tylko ja jem grzyby, więc potrzebuje ich na prawdę niewiele. Jednak danie, o którym myślę przez cały rok to prosty makaron typu tagliatelle podany z sosem grzybowym na bazie śmietany. Bardzo proste i zaskakująco smaczne danie, w dodatku zdrowe oraz przepięknie wyglądajacę.
Składniki:
Potrzebny czas: 30 minut
Przygotowanie makaronu z grzybami leśnymi jest szybkie i proste. To niesamowite jak proste danie może dobrze smakować.
Na głęboką, rozgrzaną patelnię wlewamy około 50 ml oleju i smażymy cebulę i ostrą papryczkę oraz przyprawami/ziołami.
Po 2 min dodajemy pokrojone grzyby, im młodsze owocniki tym grubiej można je kroić, mieszamy z cebulką i dodajemy.
Gdy grzyby są dobrze przesmażone z cebulką i papryczką dodajemy masło i dobrze mieszamy, przykrywamy pokrywką.
Po kolejnych 2 minutach wlewamy 200ml śmietanki i dosypujemy sól.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do gotującego się sosu, dobrze jest zachować trochę wody z gotowania, na wypadek, gdyby nasz sos był zbyt gęsty po dodaniu tagliatelle.
Po dobrym pokryciu makaronu sosem, wyłączamy grzanie i pozwalamy daniu odpocząć około 5 min.
Makaron z grzybami podajemy posypany świeżo startym parmezanem i pietruszką. Oczywiście warto dodać trochę ostrego sosu, u nas Piłaci z kałaibów
Dodaj komentarz