Pikantne golonki z kociołka

Przepis na te golonki pokazał mi kiedyś mój dobry znajomy. Ja jedynie delikatnie go zmodyfikowałem pod swoje warunki. Całość przygotowań zaczynam około 5 dni przed planowanym przyrządzeniem golonek. Wówczas właśnie przygotowuję musztardę. Resztki z blendera po jej przecieraniu używam jako składnika do marynaty, w której golonki spędzają właśnie około 5 dni. Ale po kolei:

Marynata do pikantnych golonek

  • 2l wody (lub tyle, aby golonki przynajmniej w 3/4 były zalane)
  • 4 łyżki musztardy
  • 2 łyżeczki sosu Szósty domek od końca lub innego ulubionego ostrego sosu
  • 2 łyżki soli jodowanej, można również dodać jeszcze łyżeczkę soli peklowej, wówczas gotowe golonki będą miały ładniejszy kolor mięsa
  • ulubione przyprawy, u mnie: czerwona papryka, curry, pieprz czarny i biały

Wszystkie składniki łączymy i zalewamy nimi golonki. Odstawiamy całość do lodówki na 4-5 dni. Jeśli golonki nie są całkowicie zalane marynatą, trzeba je codziennie obracać na drugą stronę.

Gotowanie golonek

Wraz z golonkami będziemy gotować warzywa. Ja z reguły używam:

  • 3 marchewki pokrojone w grube talarki
  • 1 duża pietruszka – grube talarki
  • pęczek pietruszki
  • pęczek lubczyku
  • łyżeczka tymianku
  • kilka gałązek rozmarynu

Można oczywiście również dać seler, por, kalarepę czy buraka.

Golonki wlewamy razem z marynatą i całość umieszczamy nad ogniem. Po doprowadzeniu do wrzenia, całość gotujemy 2-3h na małym ogniu, od czasu do czasu doglądając czy golonki się gotują i mieszając. Jeśli brakuje płynu to można dolać wody lub ciemnego piwa.

Ten przepis zakłada, że golonki będą średnio-pikantne, jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić moc ognia, to teraz możecie dodać albo dodatkową porcję sosu lub pokrojone świeże/suszone papryczki.

jak gotować golonki?

Gdy golonki są już mięciutkie, musimy je wyłowić z rosołu. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 180 st. C. Nie dajemy przykrycia, chcemy tylko przyrumienić skórkę.

Rosołu rzecz jasna nie wylewamy. Możemy z niego zrobić wspaniały krupnik nazajutrz. Ja jednak wolę od razu przecedzić go przez sitko i ugotować w nim pęczak, który podam do golonek.

Golonki w piekarniku powinny spędzić około 30min. W połowie pieczenia można wyjąć mięso i oblać rosołem lub ciemnym piwem, wówczas skórka będzie jeszcze bardziej aromatyczna i chrupka.

Całość podawać oczywiście z dobrą musztardą lub ostrym sosem oraz piwem.

pikantna golonka z kociołka
Tutaj dodatkowo golonki w piekarniku upiekłem z kiszoną kapustą

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij