Opis
Jest to fermentowany lub kiszony ostry sos, powstaje na bazie papryczek odmiany Cajun belle, których uprawiamy najwięcej na naszej farmie. Nie jest bardzo intensywnie ostry, a dzięki fermentacji posiada wspaniały aromat i smak. Łączy się idealnie z innymi dodatkami lub w formacie „straight”. Wyjątkowy produkt z Gór Kaczawskich dla wszystkich miłośników ostrych przekąsek. Dostępna jest również mniejsza wersja Piłaci z kałaibów 100 g
Sos jest przepełniony papryczkami odmiany Cajun belle oraz Jalapeno. Nasza własna uprawa tych odmian daje nam pewność, że sos jest wytworzony z niepryskanych i najświeższych papryczek. Obie odmiany uprawiamy już od bardzo dawna. Znamy je bardzo dobrze i wiemy w jaki sposób poprowadzić uprawę aby plony przyniosły przede wszystkim wysokiej jakości owoce. Ilość nie jest tutaj tak ważna, ponieważ można łatwo ją podwyższyć sadząc więcej papryczek. W naszym łańcuchu produkcji nie występuje transport, toteż owoców nie trzeba zabezpieczać fizycznie czy chemicznie. Nasze uprawy są zlokalizowane 100 m od naszego domu, więc ten „transport” odbywa się w koszykach. Jest to zupełne przeciwieństwo importowanych papryczek np. z Holandii. Rolnictwo jest tam nastawione na najwyższą wydajność i dystrybucję na cały świat. I to właśnie jest coś, co nas wyróżnia i sprawia, że nasze produkty są po prostu uczciwe, a ich wytwarzanie nie wpłynęło w żaden sposób negatywnie na środowisko, klimat i człowieka. Nasze dzieci towarzyszą nam podczas doglądania papryk, podlewania i zbiorów. Poza kapsaicyną i mrówkami nie ma tam nic, co mogłoby im wyrządzić krzywdę.
Piłaci z kałaibów to nasz flagowy produkt. To właśnie ten sos używamy na co dzień. Wspaniale komponuje się we wszelkich zupach, szczególnie pikantnej pomidorówce lub ognistym rosole. Czym byłyby nasze sławne już w całym internecie kociołki bez Piłatów? Jeśli szukacie nietuzinkowej pamiątki z Gór Kaczawskich, Sudetów lub po prostu ciekawego prezentu dla kogoś, kto lubi zjeść ostre ale czuć też smak potrawy, to z pewnością Piłaci z kałaibów będą świetnym wyborem. Sos jest zapakowany w dedykowany kartonik Rykowiska, który sprawia, że ten ostry sos fermentowany nie jest już tylko ostrym sosem.