Chłopski kociołek

Kolejny klasyczny, bardzo smaczny przepis na danie z kociołka z ogniska. Kapucha, ziemniaki i kiełbasa – czego można chcieć więcej od gastro-życia? Jeśli do tego spędzasz cały dzień przy ognisku, sącząc domowe piwerko, to chyba wygrałeś życie, a nawet jeśli nie, to jest to miłe popołudnie.

Składniki na 11L kociołek:

  • 4 dobrej jakości kiełbasy
  • 8 dużych ziemniaków
  • 4 duże marchwie
  • 2 duże pietruszki
  • 4 papryki, kolor dowolny
  • 4 duże cebule
  • mała główka kapusty
  • 700ml pasaty lub 3 puszki pomidorów
  • łyżka smalcu
  • główka czosnku
  • 1l płynu do podlania: woda, rosół, piwo lub wino
  • przyprawy: papryka, oregano, majeranek, cząber

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, paprykę kroimy w grubą kostkę/talarki. Cebulę w piórka, również nie za cienko. Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy w talarki.

ekologiczne warzywa w kuchni

W rozgrzanym kociołku roztapiamy łyżkę smalcu i po rozgrzaniu wrzucamy cebulę, po jej lekkim obsmażeniu dorzucamy kiełbasę i całość dobrze podsmażamy, aż kiełbasa się zarumieni.

Reszta jest bajecznie prosta, wrzucamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości kapusty (to już kwestia indywidualna). Ogień nie za duży, jak opalacie wysokokalorycznym drewnem (dąb, buk, jesion) to nawet sam żar wystarczy.

chłopski kociołek

Gotowy kociołek przyprawiamy bezpośrednio przed podaniem. Dajemy zioła w zależności od pory roku i upodobań. U nas zawsze ląduje lubczyk, koper i natka pietruszki.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *