Kolejny klasyczny, bardzo smaczny przepis na danie z kociołka z ogniska. Kapucha, ziemniaki i kiełbasa – czego można chcieć więcej od gastro-życia? Jeśli do tego spędzasz cały dzień przy ognisku, sącząc domowe piwerko, to chyba wygrałeś życie, a nawet jeśli nie, to jest to miłe popołudnie.
Składniki na 11L kociołek:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę, paprykę kroimy w grubą kostkę/talarki. Cebulę w piórka, również nie za cienko. Kapustę szatkujemy. Kiełbasę kroimy w talarki.
W rozgrzanym kociołku roztapiamy łyżkę smalcu i po rozgrzaniu wrzucamy cebulę, po jej lekkim obsmażeniu dorzucamy kiełbasę i całość dobrze podsmażamy, aż kiełbasa się zarumieni.
Reszta jest bajecznie prosta, wrzucamy resztę warzyw i gotujemy do miękkości kapusty (to już kwestia indywidualna). Ogień nie za duży, jak opalacie wysokokalorycznym drewnem (dąb, buk, jesion) to nawet sam żar wystarczy.
Gotowy kociołek przyprawiamy bezpośrednio przed podaniem. Dajemy zioła w zależności od pory roku i upodobań. U nas zawsze ląduje lubczyk, koper i natka pietruszki.
Dodaj komentarz