Najpopularniejsze ekstremalnie ostre sosy to z reguły wizytówki każdego ostrego producenta. Dziś chcemy Wam zaprezentować jak powstaje jeden z najbardziej ostrych sosów w Polsce na bazie wyłącznie papryczek Carolina Reaper. Rykowisko jako jedyny producent oferuje tego typu sos w wariancie fermentowanym i niepasteryzowanym. Zapraszamy do wpisu i o kulisach powstawania tego mega ostrego sosu.
Mokry sen o Karolinie powstaje wyłącznie z papryczek odmian Carolina Reaper. Papryki, która przez wiele lat była najbardziej pikantną wariacją na świecie. Stworzył ją Ed Curry. Uprawiamy je na naszej farmie w Gorzanowicach w Górach Kaczawskich na Dolnym Śląsku. Pierwszy etap rozpoczynający de facto uprawę, to kiełkowanie nasion. Zaczynamy ten etap mniej więcej w połowie Lutego. Odmiany Carolina Reaper często kiełkują bardzo długo (nawet 1 miesiąc!), więc staramy się dać im wystarczającą ilość czasu na powrót do życia.


Kiełkowanie tej odmiany nie jest łatwe, dlatego jeszcze jesienią gromadzimy sporą ilość nasion, aby móc wybrać najlepszej jakości „pestki”, które kiełkują szybko i mają wigor wzrostu od samego początku. Dobre nasionko = dobra i silna roślina. Kiełkowanie to bardzo ważny etap dlatego stworzyliśmy osobny poradnik na jego temat.
Ekstremalnie ostre sosy wymagają bardzo piekielnych papryczek. Kolejnym bardzo ważnym etapem to posadzenie siewek do tunelu. Należy zachować odpowiedni dystans między krzakami, pozbywać się wilków (bocznych pędów) i obrać kwiaty. Nie wspomnę o ciągłym nawadnianiu, ochroną przed ślimakami i innymi szkodnikami.
Dobre siewki ekstremalnie ostrych papryczek rosną w szybkim tempie. Oczywiście tylko, jeśli podłoże zostało odpowiednio dobrze przygotowane.
Czas zbiorów to czas produkcji. Nasza farma w Górach Kaczawskich oferuje chili od początku września do końca Października. Są to 2 miesiące wytężonej pracy. Nie wystarczy zebrać papryczki. Trzeba je jeszcze przerobić i konfekcjonować. A finalnie oczywiście sprzedać.


Świeżo zebrane Carolina reaper różnych kolorów – żółty, czerwony, czekoladowy są dokładnie myte, odszypułkowane i przecierane z solą i czosnkiem. Tak spokojnie fermentują około 1 miesiąca. Kiszenie (fermentacja) zmienia zupełnie smak sosu i sprawia, że jest on bardziej „zbalansowany” smakowo. Chociaż o jakimkolwiek balansie ciężko tutaj mówić, ponieważ to będzie ekstremalnie ostry sos.
Sos wyprodukowany wyłącznie z papryczek Carolina Reaper to gwarancja ogromnej dawki kapsaicyny. Jeśli lubisz pikantne dodatki, to powinieneś choć raz w życiu spróbować tego produktu z Gór Kaczawskich. Zapraszamy na nasza farmę lub odwiedzenia naszego sklepu, gdzie zamówisz ten i wiele innych ostrych sosów i słodkich przetworów.
Dodaj komentarz