Techniki kiełkowania papryczek chili

Kategoria: Uprawa chili
8 lutego 2019
łupinka nasionka papryki chili

Kiełkowanie nasion papryk sprawia czasem sporo problemów, niektóre odmiany potrafią niezwykle leniwie wypuszczać kiełki. Ten wpis ma za zadanie przybliżyć kilka stosowanych przez nas technik, które przynoszą całkiem dobry skutek każdej wiosny.

Termin wysiewu

Termin wysiewu to zupełnie inne zagadnienie, wszelkie informacje na ten temat wyczerpuje ten wpis

Kiełkowanie na waciku kosmetycznym

Wiele hodowców wykorzystuje właśnie waciki kosmetyczne, które dobrze chłoną i utrzymują w sobie wodę oraz są niewielkich rozmiarów. My co prawda nie wykorzystywaliśmy ich do chili, ale do kiełkowania nasion jabłek. Ta metoda idealnie się sprawdza, gdy umieścimy waciki w plastikowym pojemniku na żywność, wówczas wacik nie wysycha, łatwo również można podwyższyć temperaturę w miarę potrzeby. Dodatkowo tego rodzaju pojemniki bardzo dobrze przepuszczają światło słoneczne co oczywiście ma duże znaczenie dla rozpoczęcia procesu kiełkowania.

Namaczanie nasion

Kolejnym sposobem na kiełkowanie papryczek chili jest technika, którą najczęściej sami stosujemy, jeśli tylko wiemy, że dana odmiana łatwo kiełkuje. Nasiona umieszczamy w kieliszku lub innym małym pojemniku i zalewamy letnią wodą na około 24 godziny. Po tym czasie nasiona umieszczamy od razu do inspektu z ziemią. W przypadku takich odmian jak Poblano, Piri Piri czy Cayenne ta technika przynosi bardzo dobre rezultaty i jest niezwykle prosta. Zdecydowanie odmiany czekoladowe nie nadają się do kiełkowania tą metodą, gdyż ich czas wschodu wynosi często ponad miesiąc. (Ile trwa kiełkowanie Chocolate habanero?)

namaczanie nasion chili

Kiełkowanie na ręczniku papierowym

To nieco archaiczna dla nas metoda produkcji siewek, jednak musimy przyznać, że dzięki niej wyhodowaliśmy mnóstwo siewek, toteż pomimo, że już jej nie stosujemy, warto o niej wspomnieć. Nasiona umieszczamy na złożonym dwukrotnie papierowym ręczniku kuchennym, oczywiście nasączonym wodą. Ten rodzaj podłoża traci bardzo szybko wodę, toteż musimy całość umieścić w strunowym worku foliowym. Całość stwarza warunki podobne jak pojemniki na żywność, jest jednak trochę mniej wygodne w użyciu.

Krążki kokosowe

Po raz pierwszy krążki kokosowe użyliśmy do produkcji rozsady pomidorów. Są one całkiem wygodne w użyciu, trzeba jedynie posiadać jakąś mini-szklarnię aby móc przechowywać krążki w bardziej optymalnej temperaturze. Po wykiełkowaniu, siewka ukorzenia się w krążku, dzięki czemu w łatwy sposób można ją przesadzić.

Podsumowanie

Jak widać, jest sporo opcji, jeśli chodzi o kiełkowanie ostrych papryczek. Najważniejsze, to dobrać technikę dostosowaną do warunków w jakich mieszkamy. Warto również eksperymentować z różnymi technikami. A jeśli jesteśmy na prawdę zapracowani, to wysiejmy nasionka po prostu do ziemi, przy odrobinie szczęścia dorobicie się pięknych siewek.

Podobne wpisy: