Choć praca na farmie nigdy się nie kończy, to wiosna to czas, kiedy wszystko nabiera tempa. Rozpoczynamy przygotowania do nowego sezonu uprawy chili, a każdego dnia jest coraz więcej...
WięcejBardzo ciepła druga połowa Marca ujawniła pierwsze oznaki wiosny w ogrodzie i tunelu. Sałaty, które wysiałem jesienią już wzeszły i zaczynają coraz szybciej rosnąć. Przezimowana rukola już kwitnie ale...
WięcejWiosną 2021 przygotowałem sporo rozsady brukselki. Wysiewając całe opakowanie nasion wschody były tak liczne, że ostatecznie wykorzystałem może 10% siewek, starałem się możliwie dużo rozdać, a reszta niestety poszła...
WięcejBurak czerwony to jedno z najbardziej podstawowych, a zarazem łatwych w uprawie warzyw okopowych. To warzywo świetnie radzi sobie w naszej strefie klimatycznej i całkiem dobrze się przechowuje w...
WięcejZapraszamy do obejrzenia jak wyglądała nasza uprawa cebuli, która została wykorzystana do przygotowania naszego ostrego sosu Somsiad złodziej. Sezon 2020 był na prawdę dobry, jeśli chodzi o uprawę cebuli....
WięcejZimna Zofia odpuściła i prace w ogrodzie można znów wznowić pełną parą. Ostatnimi dniami flance sałat, pora, kalarepy i selera zostały posadzone. Nasiona również już wszystkie wysiane. Ostatnie dni...
WięcejObecnie nasze życie zawodowe jest skupione w Jeleniej Górze. Tutaj statystycznie spędzamy czas w wymiarze poniedziałek-piątek. Tutaj tez toczy się nasze codziennie życie. W okresie wiosna-jesień sporym problemem jest...
WięcejBatat w słoiku wytworzył piękny system korzeniowy jak i równie imponujące liście. Przyszedł czas, aby przenieść jego uprawę do gruntu. Planowo miał zostać wysadzony w ogrodzie bez osłon, ale...
WięcejRzodkiewka wysiana 12 Marca 2019 r. bardzo dobrze się rozwija. Pomimo aury mocno zimowej (dziś padał śnieg) nic sobie z tego nie robi i już wytworzyła całkiem spore rzodkiewki....
WięcejKiełki to super food szczególnie od późnej jesieni do wczesnej wiosny, gdzie ciężko o zdrowe dodatki do kanapki, czy przekąski. Rynek nasion do kiełkowanie rozwija się bardzo prężnie, praktycznie...
WięcejBataty, czyli słodkie ziemniaki są bardzo smaczne i sycące. Smakują świetnie z rybami jaki i krwistym stekiem. W tym roku jeden z batatów w naszej spiżarce puścił malutkie, fioletowe...
WięcejZima już na dobre odpuściła, więc czas na wysiew pierwszej partii rzodkiewek, zanim papryka wyląduje w szklarni. W poniższym filmiku kilka rad od nas, na co warto zwrócić uwagę...
WięcejPo 2 tygodniach nieobecności w szklarni, okazało się, że zaszło tam sporo zmian. Przede wszystkim czosnek wypuścił już kiełki i wygląda na to, że rośnie bardzo szybko. Pomimo sporego...
WięcejRozpoczęcie sezonu 2019 już na horyzoncie, warto zadbać zatem o zarys planu działania na najbliższe miesiące, a przede wszystkim zastanowić się trzeba, co nowego pojawi się w warzywniku?
WięcejRzodkiewki w tunelu radzą sobie świetnie, pomimo sporych mrozów ostatnimi czasy, są nadal bardzo chrupiące i świeże. Co 2 tygodnie spokojnie można zebrać spory pęczek. Troszkę gorzej radzą sobie...
WięcejNasze sosy chili są wypełnione po brzegi papryczkami, jednak dobry sos musi być równie dobrze przyprawiony. Sól i czosnek to dwie najważniejsze przyprawy, które wykorzystujemy w naszych sosach. Wielomiesięczna...
WięcejW ostatni weekend zgodnie z planem uprawa pomidora w tunelu została zlikwidowana. Jak na pierwszy rok uprawy jestem bardzo zadowolony – myślę, że plan 50kg został w pełni zrealizowany.
WięcejRzodkiewka bardzo dobrze sobie radzi, pomimo chłodnych nocy, rośnie jak na drożdżach. Trochę niepokojące są te sporych rozmiarów listowia, ale może po prostu o tej porze roku roślina rozwija...
WięcejUprawa ogórków została już w pełni usunięta ze szklarni, jednak ziemia jest jeszcze w stanie wydać plon w tym sezonie wegetacyjnym. Idealnym warzywem w tym przypadku jest rzodkiewka, która...
Więcej