Ostre przepisy z wykorzystaniem naszych pikantnych produktów. Nie tylko mięso, ale wyłącznie pełne smaku i ostrości potrawy. Ruszt na grillu, wędzarnie, kociołki, zapiekanki i wiele innych sprzętów.
Planowo chciałem przyrządzić klasyczny beef stew podlany stoutem, jednak miałem trochę innych prac i nie bardzo mogłem spędzić pół dnia przy kociołku (choć bardzo bym chciał). Postanowiłem więc mięso...
WięcejSezon grzybowy 2022 jest na prawdę dobry i niewiele potrzeba aby opuścić las z pełnym koszem grzybów. Makaron z grzybami odkryłem dosyć niedawno. Obecnie w domu tylko ja jem...
WięcejKrewetki z grilla to prosta i oczywiście bardzo smaczna przekąska o wspaniałej teksturze i smaku. Z reguły robiłem je na patelni z białym winem i śmietanką, jednak tym razem...
WięcejMeatballs’y z grilla – dziś jedno z najbardziej amerykańskich dań – . Jest wołowina, jest boczek i sos BBQ – będzie dobrze. Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby...
WięcejPastrami to jedna z moich ulubionych wędlin, które przyrządzam osobiście przed Świętami Bożego Narodzenia. Jestem wielkim fanem tego wyrobu i zgłębiłem już sporo receptur na ten żydowski przysmak. Obecnie...
WięcejKiszonki jem od dziecka, ostre od dobrych 10 lat, jednak do tej pory nie robiłem Kimchi. Ta koreańska kiszonka robi wielką karierę na całym świecie, a jedzona w rozsądnych...
WięcejPrzepis na te golonki z kociołka pokazał mi kiedyś mój dobry znajomy. Ja jedynie delikatnie go zmodyfikowałem pod swoje warunki. Całość przygotowań zaczynam około 5 dni przed planowanym przyrządzeniem...
WięcejKolejny klasyczny, bardzo smaczny przepis na danie z kociołka z ogniska. Kapucha, ziemniaki i kiełbasa – czego można chcieć więcej od gastro-życia? Jeśli do tego spędzasz cały dzień przy...
WięcejZupa dyniowa to taka miła, sezonowa zupka. Nazbyt sycąca ona nie jest ale bardzo smaczna no i miło się właśnie czas jesieni kojarzy takim kremem, szczególnie z własnoręcznie wyhodowanej...
WięcejJalapeno w sezonie 2020 może nie wybarwiają się zbyt szybko, osiągają natomiast na prawdę potężne rozmiary. Taki kawał papryki świetnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio przygotowałem na szybko właśnie...
WięcejPod koniec sierpnia było już sporo wiadomości i telefonów, czy sosy są już w sprzedaży. Za każdym razem powtarzałem jak mantrę, że sosy co prawda są gotowe, ale jeszcze...
WięcejSmażony kurczak z ogniska to hit lata 2020 w naszej rodzinie. Jemy bo ostatnio bardzo często i na różne sposoby, a nawet jak coś zostaje to robimy z tego...
WięcejNiedawno kupiłem chorwacki kociołek ogniskowy Plamen. Jest to żeliwny kociołek odlewany, który dodatkowo jest w środku emaliowany. Jest to świetny sprzęt i na prawdę świetnie się sprawdza nad ogniskiem....
WięcejFanem dobrej wołowiny jestem już od bardzo dawna. Jem mięso coraz rzadziej, jednak jak mam ochotę na kawałek na prawdę dobrej wołowinki to z reguły sięgam po steki. Przeważnie...
WięcejJestem polakiem… Lubię kebab… To chyba nikogo nie zdziwi. I pomimo, że mięso staram się jeść raz w tygodniu, to kebs z czosnkowym, zaprawiony Mokrym snem wzbudza we mnie...
Więcej