Pod koniec sierpnia było już sporo wiadomości i telefonów, czy sosy są już w sprzedaży. Za każdym razem powtarzałem jak mantrę, że sosy co prawda są gotowe, ale jeszcze nie nakleiliśmy etykiet, a poza tam zachęcałem do poczekania chwilkę jeszcze, bo postaramy się na otwarcie sprzedaży przygotować pierwszą partię Barbi IQ, czyli naszego sosu BBQ.
Sklepowe sosy bbq dostępne w Polsce mają niezły aromat na ogół jednak brakuje im tekstury w konsystencji, są przetarte jak zwykły ketchup, a naszym zdaniem najwyższej jakości sos tego typu powinien zachować strukturę pomidorów, o ile właśnie do jego wytworzenia użyło się prawdziwych pomidorów, a nie gotowego przecieru.
Do naszego sosu wykorzystaliśmy prawdziwe pomidory odmiany Lima. Dymny posmak nie jest wynikiem wykorzystania aromatu dymu wędzarniczego, a po prostu wędzenia papryk odmiany Poblano. Przygotowanie pierwszej partii zaczęliśmy w piątek po południu, gotowy sos butelkowaliśmy w niedzielę wieczorem – tyle trwała jego produkcja. Tak to właśnie powinno się robić!
Jeśli zapytacie kogokolwiek z ekipy Rykowiska, który sos uważa za najsmaczniejszy, to bez wahania usłyszycie Barbi IQ.
Dodaj komentarz