Rykowisko to niewielki producent ostrych sosów z Dolnego Śląska, w Sudetach (Pogórze Kaczawskie).
Uprawą ostrych odmian papryczek zainteresowaliśmy się w 2014 r. sadząc pierwsze krzaczki w doniczkach. Bardzo nam się to spodobało, hodowlach tych roślin, to na prawdę świetna zabawa. W tym samym roku powstał również pierwszy fermentowany sos w naszej kuchni. Z każdym rokiem poszerzaliśmy wachlarz hodowanych odmian.
Rok 2014 wysadzamy w domu pierwsze ostre papryki do doniczek w mieszkaniu w Jeleniej Górze. Polecamy nasz bezpłatny poradnik.
2016 – budowa wędzarni i pierwszy prototyp sosu Czacha dymi.
Wiosną 2018 r. postawiliśmy pierwszą szklarnię, w której zaczęliśmy uprawiać najbardziej znane i lubiane przez nas odmiany (Lemon drop, Cherry Bomb, Bishop’s Crown). Nasza uprawa opiera się wyłącznie o ekologiczne metody, pomimo tego, że nawet papryki chili mają spore wymagania glebowe nie stosujemy sztucznych nawozów, a jedynie kompost i młóto (odpad po produkcji domowego piwa).
W Czerwcu 2019 r. kupiliśmy gospodarstwo rolne w Gorzanowicach pod Bolkowem, gdzie chcemy dalej rozwijać hodowlę super ostrych papryk i produkować z nich zdrowe, ekologiczne produkty. Rozwijamy się przede wszystkim jako polski producent ostrych sosów. Czasem można jednak u nas znaleźć nieco dżemów, soków lub syropów.
Wrzesień 2021 – zakładamy kurnik liczący 20 kur. Rzecz jasna najważniejsze były świeże i zdrowe jajka. Jednak również nawóz do lepszego zasilenia gleby głównie w azot i próchnicę był ważnym czynnikiem w tej decyzji. Dodatkowo kury wpuszczone wczesną wiosną i późną jesienią do tunelu skutecznie pozbędą się wszelkich chwastów i jaj lub larw szkodników papryk. A rozkopana przez nie ziemia polepszy swoją strukturę i wymiesza się z wierzchnią ściółką.