Zupa dyniowa to taka miła, sezonowa zupka. Nazbyt sycąca ona nie jest ale bardzo smaczna no i miło się właśnie czas jesieni kojarzy takim kremem, szczególnie z własnoręcznie wyhodowanej dyni. Zatem dziś mój przepis na ostrą zupę dyniową.
Jest kilka szkół robienia takiego kremu, ja do końca nie pamiętam skąd wziąłem mój sposób na tą zupę, ale udaje się za każdym razem, a co najważniejsze jej wykonanie jest na prawdę proste. Całość dzieli się na dwię grupy. Składniki do upieczenia z dynią w piekarniku oraz składniki do bulionu – i tu jest najlepsze – przepis jest idealny zarówno w opcji mięsnej jak i wege.
Składniki do bulionu
Składniki do upieczenia z dynią:
Do bulionu fajnie pasuje również seler naciowy lub korzeniowy. Jeśli chcecie aby zupa była bardziej sycąca możecie do wywaru wrzucić kilka ziemniaków pokrojonych w kostkę. Można je także upiec razem z dynią.
Piekarnik na 180°C i pieczemy wszystko 40min na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wywaru zalewmy 1.5l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu 30min i wyłączamy.
Gdy dynia i inne warzywa już są upieczona, a bulion ugotowany, musimy całość razem zblenderować. Najlepiej sprawdza się tutaj blender kielichowy. Wlewamy do niego porcję wywaru, część upieczonych warzyw i miksujemy na gładki krem. Zupa jest gotowa, jeśli miksowaliście ciepłe warzywa i bulion to nawet nie musicie jej podgrzewać – jest gotowa do jedzenia. Idealnie smakuje z pestkami dyni i słonecznika. Ja osobiście lubię ją podkręcić jeszcze dobrej jakości curry. Smacznego!
Dodaj komentarz