Przetwory

Nie tylko przerobem ostrych papryczek na ostre sosy żyje człowiek. Latem i jesienią w naszej kuchni przerabiamy wiele owoców i warzyw. Trafiają się również grzyby i różne zioła. Tutaj poznacie nasze najlepsze i sprawdzone przepisy na wszelkie przetwory. Dżemy, soki, nalewki, a nawet piwa i susze na herbatki ziołowe.

Domowe przetwory to gwarancja jakości, dobrego składu i skutecznego działania na nasz organizm. Przydają się zimą, wiosną, a często również latem, nim nowe owoce się pojawią jesienią. Smakują wybornie, są zdrowe i chętnie sięgają po nie nawet najmłodsi domownicy.

26 grudnia 2022

0 Komentarzy


Pierniczki 2022

Kolejny raz w Grudniu udało się nam wspólnie dekorować nasze domowe pierniczki. Za sam wypiek odpowiada tutaj kobieca część rodziny, w postaci żony i córki, jednak dekoracja to już...

Więcej

24 października 2022

0 Komentarzy


Chmielobranie 2022

W tym roku chmiel odmiany Cascade pięknie obrodził i powoli staje się tradycją październikowa warka na mokrej szyszce. W tym roku zasyp poszedł bardziej w stronę słodowości, chciałem troszkę...

Więcej

27 grudnia 2021

0 Komentarzy


Domowy likier jajeczny

Odkąd posiadamy kury mamy ciągle spory zapas jajek w lodówce. Więc przed Świętami Bożego Narodzenia postanowiłem zrobić likier jajeczny. Przejrzałem masę przepisów w internecie i zrobiłem w sumie 3...

Więcej

29 listopada 2021

0 Komentarzy


Kryształki w białym winie

Moje białe wino rocznika 2021 jest już na ostatnim etapie produkcji przed butelkowaniem. Po pierwszym zlaniu, po tzw. fermentacji burzliwej, z nad osadu drożdżowego teraz zlałem je ponownie aby...

Więcej

5 października 2021

1 Komentarz


Białe wino 2021

Mój sąsiad miał w tym roku urodzaj białych winogron i zaproponował, że część mogę sobie zebrać. Trochę win mam już w portfolio, jednak z domowymi nastawami z winogron nie...

Więcej

7 stycznia 2019

0 Komentarzy


Ostry sos chili z uprawy balkonowej

Ostry sos chili jest prosty w przygotowaniu. Jeśli mamy niewielką uprawę, np. 2-3 doniczki, to niestety ilość ta jest zbyt mała na wykonanie 100% sosy z papryczek. Ale nie...

Więcej

9 października 2018

0 Komentarzy


Wiśniówka 2018 – sam sok

W sadzie w tym sezonie hitem były owoce młodych wiśnie. Dwu- i trzyletnie drzewka zaowocowały bardzo dobrze. Dzięki czemu mogliśmy nastawić bardzo dużo pysznej wiśniówki na spirytusie.

Więcej

9 października 2018

0 Komentarzy


Nalewka z aronii – odcedzanie owoców

Nadszedł czas aby oddzielić owoce aronii od mieszaniny spirytusu z wódką. Owoce macerowały się 2 miesiące w alkoholu, nie miażdżyłem ich, więc musiałem uzbroić się w cierpliwość.

Więcej

24 września 2018

0 Komentarzy


Lemon drop – najbardziej plenna odmiana

Lemon drop to jedna z najbardziej popularnych odmian papryki chili w Polsce. Ta chili jest bardzo łatwa w uprawie oraz niezwykle plenna. Wyróżnia się świetnym, cytrusowym aromatem (szczególnie po...

Więcej

24 września 2018

0 Komentarzy


Najostrzejszy sos w sezonie 2018!

24 września z trudem odszypułkowaliśmy i rozdrobniliśmy w blenderze nasz najostrzejszy sos fermentowany w tym sezonie. Jest to tabasco z dodatkiem m.in. Carolina Reaper, dwóch odmian Trinidad Scorpio oraz...

Więcej