Domowy likier jajeczny

Odkąd posiadamy kury mamy ciągle spory zapas jajek w lodówce. Więc przed Świętami Bożego Narodzenia postanowiłem zrobić likier jajeczny. Przejrzałem masę przepisów w internecie i zrobiłem w sumie 3 podejścia w oparciu o różne przepisy. Poniżej receptura na około 800ml tzw. advocata.

Składniki

  • 10 żółtek jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200ml zagęszczonego, niesłodzonego mleka
  • 200ml mleka 3.2%
  • 150ml spirytusu 96%
  • 150 ml whisky (u mnie bourbon)
  • buteleczka ekstraktu waniliowego lub laska wanilii

Wykonanie

  1. Żółtka ucieramy z cukrem aż powstanie dobrze połączona i gładka masa. Cukier puder o wiele lepiej się rozpuszcza niż cukier kryształ.
  2. Do masy żółtkowej dolewamy powoli oba mleka, ciągle miksując.
  3. Alkohole najlepiej przelać do naczynia z dziubkiem, dzięki temu łatwiej będzie nam go wlewać cienką strużką. Jest to niezbędne żeby masa żółtkowa nie zważyła nam się.
  4. Gdy cały alkohol wlejemy, dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość jeszcze chwilę mieszamy.
  5. Gotowy likier jajeczny jest gotowy. Możemy go rozlać do czystej i suchej butelki. Domowy likier jajeczny należy przechowywać w lodówce. Nie przejmujcie się rzadką konsystencją advocatu, po dobie w lodówce trunek zgęstnieje.
advocat domowy żółtka
spirytus bourbon
domowy likier jajeczny advocat

0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij