Wołowe meatballs’y z grilla

Meatballs’y z grilla – dziś jedno z najbardziej amerykańskich dań – . Jest wołowina, jest boczek i sos BBQ – będzie dobrze.

wołowe kulki z grilla
  • 800g mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • główka czosnku
  • pół kostki dobrego sera (u mnie Cheddar)
  • pieprz
  • ulubione zioła, u mnie tymianek, pietruszka i lubczyk
  • surowy, cienko pokrojony boczek
  • ulubiony sos bbq (np.: Barbi IQ)

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby smaki i aromaty przegryzły się. Mięso jest najlepiej mielić bezpośrednio przed wymieszaniem z przyprawami, wówczas mamy wołowinę o maksymalnej soczystości. Wybierając kawałek do zmielenia, pamiętajcie żeby nie był on zbyt suchy. Musi on mieć lekki przerost tłuszczu, bo w przeciwnym przypadku nasze klopsy będą suche. Tłuszcz nadaje wilgotność i jest nośnikiem smaku.

Z zamarynowanego mięso przygotowujemy 5 meatballs’ów. Pamiętajcie by mięso dobrze wyrobić, podczas formowania ogrzeje się ono od naszych dłoni i ściśle połączy się w pięknego klopsa. Ja dodałem jeszcze do środka każdej kulki kosteczkę sera Cheddar, który podczas grilowania zmieni się w płynną, serową kołderkę. Na koniec owijamy każdą kulkę plastrami boczku. Szukajcie jak najdłuższych kawałków surowego boczku. Ja znalazłem super długi boczek w markecie Netto.

meatballs wołowe

Najlepszym grillem do tego typu dania jest taki z możliwością grillowania pośredniego. Czyli przygotowana potrawa nie znajduje się bezpośrednio nad gorącym brykietem. Na początku jednak warto przypiec klopsy z obu stron bezpośrednio nad węglem aby zatrzymać jak najwięcej płynów wewnątrz.

wołowe klopsy z grilla

Gdy kulki są zrumienione przenosimy je do grillowania pośredniego, a temperaturę ustalamy na około 150°C i grillujemy około 90 min. Po 30 min możemy dorzucić niewielki kawałek drewna owocowego aby dodać przyjemny dymny aromat do gotowej potrawy.

Smarujemy meatballs’y z grilla sosem BBQ

15 min przed końcem pulpety smarujemy sosem bbq. Przy grilowaniu pośrednim najlepiej co 30min kontrolować wewnętrzną temperaturę meatballs’ów. Generalnie meatballs’y z grilla są gotowe gdy w najgrubszym miejscu wewnętrzna temperatura będzie wynosić 75-80°C Wówczas będą maksymalnie soczyste i lekko różowe (medium rare). Jeśli nie lubicie takiego różowego mięsa, oczywiście możecie bardzie je upiec, ale tracicie wówczas sporo smaku i soczystości.

wołowe meatballs'y

Meatballs’y z grilla można podawać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem, kaszą lub pieczonymi warzywami. Są pyszne nawet na zimno.

Grill Weber One-Touch

Do przygotowania tego typu dań idealnie nadaje się grill firmy Weber. To amerykańskie cacko pozwoli Wam na przygotowanie dań w stylu BBQ – czyli grillujemy i wędzimy na zmianę lub jednocześnie. Używam podobnego modelu do tego: https://www.top-grille.pl/original-kettle-one-touch-e-5730-57-cm.html


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *