Wołowe meatballs’y z grilla

wołowe kulki z grilla
  • 800g mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • główka czosnku
  • pół kostki dobrego sera (u mnie Cheddar)
  • pieprz
  • ulubione zioła, u mnie tymianek, pietruszka i lubczyk
  • surowy, cienko pokrojony boczek
  • ulubiony sos bbq (np.: Barbi IQ)

Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej, tak aby smaki i aromaty przegryzły się. Mięso jest najlepiej mielić bezpośrednio przed wymieszaniem z przyprawami, wówczas mamy wołowinę o maksymalnej soczystości. Wybierając kawałek do zmielenia, pamiętajcie żeby nie był on zbyt suchy. Musi on mieć lekki przerost tłuszczu, bo w przeciwnym przypadku nasze klopsy będą suche. Tłuszcz nadaje wilgotność i jest nośnikiem smaku.

Z zamarynowanego mięso przygotowujemy 5 meatballs’ów. Pamiętajcie by mięso dobrze wyrobić, podczas formowania ogrzeje się ono od naszych dłoni i ściśle połączy się w pięknego klopsa. Ja dodałem jeszcze do środka każdej kulki kosteczkę sera Cheddar, który podczas grilowania zmieni się w płynną, serową kołderkę. Na koniec owijamy każdą kulkę plastrami boczku. Szukajcie jak najdłuższych kawałków surowego boczku. Ja znalazłem super długi boczek w markecie Netto.

meatballs wołowe

Najlepszym grillem do tego typu dania jest taki z możliwością grillowania pośredniego. Czyli przygotowana potrawa nie znajduje się bezpośrednio nad gorącym brykietem. Na początku jednak warto przypiec klopsy z obu stron bezpośrednio nad węglem aby zatrzymać jak najwięcej płynów wewnątrz.

wołowe klopsy z grilla

Gdy kulki są zrumienione przenosimy je do grillowania pośredniego, a temperaturę ustalamy na około 150°C i grillujemy około 90 min. Po 30 min możemy dorzucić niewielki kawałek drewna owocowego aby dodać przyjemny dymny aromat do gotowej potrawy.

15 min przed końcem pulpety smarujemy sosem bbq. Przy grilowaniu pośrednim najlepiej co 30min kontrolować wewnętrzną temperaturę meatballs’ów. Generalnie kulki są gotowe gdy w najgrubszym miejscu wewnętrzna temperatura będzie wynosić 75-80°C Wówczas będą maksymalnie soczyste i lekko różowe (medium rare). Jeśli nie lubicie takiego różowego mięsa, oczywiście możecie bardzie je upiec, ale tracicie wówczas sporo smaku i soczystości.

wołowe meatballs'y

Klopsy można podawać z ziemniaczkami, frytkami, ryżem, kaszą lub pieczonymi warzywami. Są pyszne nawet na zimno.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij