Zbiór buraka czerwonego

Burak czerwony to jedno z najbardziej podstawowych, a zarazem łatwych w uprawie warzyw okopowych. To warzywo świetnie radzi sobie w naszej strefie klimatycznej i całkiem dobrze się przechowuje w piwnicy, a ilość możliwości wykorzystania buraka czerwonego jest na prawdę wielka. W tym roku w końcu udało mi się posiać tyle, ile mniej więcej będę potrzebować do późnej wiosny. Do tej pory zawsze tego buraka było za dużo.

Najczęściej wykorzystujemy go do prostej zupy typu barszcz ukraiński. Z reguły jednak zamiast fasoli, wykorzystujemy bób, fasola typu Jaś nie rośnie dobrze na terenie podgórskim, bób zaś radzi sobie świetnie. Duże buraki idą do przechowania, małe z reguły są przerabiane na tzw. „buraczki”, czyli ugotowane, obrane i starte buraczki z dodatkiem octu.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij