Wiosną 2021 przygotowałem sporo rozsady brukselki. Wysiewając całe opakowanie nasion wschody były tak liczne, że ostatecznie wykorzystałem może 10% siewek, starałem się możliwie dużo rozdać, a reszta niestety poszła na straty.
Nasiona wysiałem na początku kwietnia do inspektu, który od początku był w tunelu foliowym, dodatkowo przykryty jeszcze folią. Wschody pojawiły się bardzo szybko i bardzo licznie. Musiałem stosować przerywkę.
W połowie Maja siewki z przynajmniej trzema liśćmi posadziłem do gruntu. Należy przede wszystkim dbać o stałe nawodnienie roślinek, szczególnie przez pierwszy miesiąc od posadzenia.
Ten rodzaj kapusty nie wymaga jakichś większych zabiegów pielęgnacyjnych. Największym wyzwaniem jest walka z 2 szkodnikami, które potrafią wyrządzić sporo strat.
Gąsienice tego białego motyla potrafią wyrządzić spore straty w brukselce, ponieważ samice składają bardzo dużą ilość jaj na liściach, co ostatecznie skutkuje atakiem ogromnej ilości żarłocznych gąsienic. Jest wiele metod walki z tym szkodnikiem, bardzo skuteczne są wszelkie osłony mechaniczne w postaci gęstych siatek, które uniemożliwiają motylom złożenie jaj na roślinach. Można sobie na to pozwolić oczywiście w przypadku niewielkiej uprawy.
Jak w wielu sytuacjach, bardzo skuteczna jest po prostu prewencja w postaci stałej kontroli liści i usuwaniu złożonych jaj. Jaja są koloru żółtego i składa się je na spodniej części liści.
Nie sposób wyeliminować wszystkich larw, więc jak tylko zauważycie pojawienie się larw, warto usunąć cały liść z ich kolonią. Larwy bielinka są przysmakiem kur, więc jeśli je posiadacie, to jak najbardziej można im podrzucić te larwy.
Białe muszki fruwające przy każdym poruszeniu liśćmi brukselek to na 99% Mączlik szklarniowy. Występuje on nie tylko na warzywach kapustnych ale również na ogórkach, paprykach czy fasoli. W uprawie ekologicznej bardzo ciężko jest pozbyć się Mączlika. Jednak w przypadku brukselki nie wyrządza on większych szkód, szczególnie, gdy rośliny zostają na zimę w polu.
Kapustę brukselską można zimować, spokojnie radzi sobie ze spadkiem temperatury nawet do -15°C. Należy jedynie oberwać późną jesienią dolne partie liści i w czasie zimowym obrywać i usuwać wszelkie liście, które obumierają.
Brukselka daje specyficzny smak i aromat potrawom, w których jest wykorzystywana. Jednym on pasuje innym nie, kwestia osobistych preferencji. My ją lubimy bardzo i często gości ona na naszym stole w sezonie zimowym. Najczęściej małe kapustki lądują w zimowej warzywnej zupie zabielanej śmietaną. Wrzucamy tam również groch, fasolę, marchew i ziemniaki.
Dodaj komentarz