Chocolate habanero bardzo nas zaciekawiła, gdy zobaczyliśmy ja po raz pierwszy. Ciemna barwa dałaby wspaniale ciemne sosy, a i same owoce tej odmiany bardzo ciekawie i intensywnie pachniały. Nasionka wylądowały na ligninie na początku Stycznia 2019 , a pierwsze kiełki pojawiły się dopiero 28 Stycznia. Zatem kiełkowanie w na prawdę sprzyjających warunkach trwało prawie miesiąc! Dosyć sporo. Jednak wielu z Was choćby na FB wspomina o fakcie, że generalnie odmiany chocolate kiełkują z oporem. Dlatego tym bardziej cieszymy się z faktu, że większość nasion wytworzyła kiełki, które już zostały zakopane w ziemi.
[…] Kolejnym sposobem na kiełkowanie papryczek chili jest technika, którą najczęściej sami stosujemy, jeśli tylko wiemy, że dana odmiana łatwo kiełkuje. Nasiona umieszczamy w kieliszku lub innym małym pojemniku i zalewamy letnią wodą na około 24 godziny. Po tym czasie nasiona umieszczamy od razu do inspektu z ziemią. W przypadku takich odmian jak Poblano, Piri Piri czy Cayenne ta technika przynosi bardzo dobre rezultaty i jest niezwykle prosta. Zdecydowanie odmiany czekoladowe nie nadają się do kiełkowania tą metodą, gdyż ich czas wschodu wynosi często ponad miesiąc. (Ile trwa kiełkowanie Chocolate habanero?) […]