Kategoria: Uprawa chili

Uprawa Carolina Reaper i innych ostrych papryczek chili. Kiełkowanie nasion, pielęgnacja i ochrona przy pomocy naturalnych środków.

Pierwsza połowa Maja nie rozpieszczała temperaturą. Kilkukrotnie spadł śnieg, a temperatura nie podnosiła się powyżej 5°C w ciągu dnia. Papryki w większości przestały rosnąć i nabrały lekko żółtego odcieniu na liściach. Jedynie krzaczki Carolina Reaper zdawały się zupełnie nie przejmować panującą na zewnątrz szklarni aurą. Wypuściły już 3 piętro młodych liści. Teraz temperatura już wyraźnie Czytaj

Połowa kwietnia to z reguły odpowiedni czas by zacząć hartowanie naszych papryczek światłem słonecznym. Dzięki temu zmniejszymy szok roślinek po przesadzeniu ich do szklarni lub wystawieniu doniczek na balkon. Czasem jednak coś pójdzie nie tak i po pierwszych sesjach naświetlania coś dziwnego dzieje się z liśćmi. Czy to oparzenie słoneczne?

System korzeniowy papryki ma kluczowe znaczenie w sile wzrostu i plonowania rośliny. To poprzez korzenie papryka pobiera większość wody oraz wszystkie substancje odżywcze. Dlatego tak ważnym jest stymulowanie wzrostu korzeni od wczesnego przygotowywania rozsady. Oczywiście rynek oferuje mnóstwo preparatów poprawiających ukorzenianie się papryk. Wybór jest szeroki, od syntetycznych stymulatorów wzrostów poprzez biostymulatory kończąc na zyskujących Czytaj

Po kilku miesiącach uważnego kiełkowania, pikowania i hodowli, siewki oczekują przełomowego momentu. Jest nim wysadzenie do gruntu. Sadzonka, która do tej pory żyła i wzrastała w warunkach „laboratoryjnych” nie poradzi sobie, jeśli z dnia na dzień jej warunki życia drastycznie się zmienią. Aby roślina była gotowa i odporna na działanie ostrych promieni słonecznych, nocnych obniżek Czytaj

Papryczki dostają już coraz więcej promieni słonecznych powoli zaczynamy ich hartowanie. Krzaczki Jalapeno są już bardzo duże i chyba będziemy musieli je przyciąć po raz drugi. Do wysadzenia jeszcze 3-4 tygodnie, więc przy tych słonecznych dniach nasze papryczki zdążą jeszcze sporo urosnąć. Zapraszamy do obejrzenia malutkiej galerii z najładniejszym okazami z naszego growboxa.

Papryczki rosną sobie w najlepsze, mamy chwilę wolnego czasu, więc wykonaliśmy kilka fotografii malutkich siewek papryczek. Różnią się one między sobą niewiele, no może poza Czech black, która ma dużo ciemniejsze liście. Również Passila Bajo wyróżnia się dużo ciemniejszą zielenią liści, oraz liścienie są wyjątkowo rozłożyste.

Wielu początkujących amatorów uprawy chili z przeznaczeniem jej czy to na ostre sosy czy też na bezpośrednią konsumpcję, zadaje pytanie dlaczego warto obrywać pierwsze kwiaty młodej papryczki? Jest kilka korzyści płynących z tego zabiegu, o których w poniższym wpisie chciałbym krótko opisać. Są też pewne minusy tej metody, o której w końcowej części wpisu.

Sadzonki po przesadzeniu i uzupełnieniu ziemi w doniczkach delikatnie zwolniły rozwój nadziemnych części. Rośliny skupiają się obecnie na rozwoju systemu korzeniowego. Po około 2-3 tygodniach, gdy ten etap się zakończy rośliny ponownie zaczną intensywnie rosnąć. Około 2 tygodnie temu siewki Jalapeno zostały przycięte, co również ma wpływ na zmniejszenie tempa rozwoju. Jednak obecnie roślinki już Czytaj

Czarna papryczka wykiełkowała kilka tygodni temu. Od razu gdy pojawiły się tylko pierwsze listki, ukazała nam się wyjątkowa forma i kolorystyka tej odmiany. Łodyga jest ciemna, z lekkim odcieniem fioletu, podobnie ma się sprawa z liśćmi, które są dużo ciemniejsze niż odmiany Chocolate scorpion, CP 288 czy Aji omnicolor. Wzrost po wykiełkowaniu był bardzo intensywny. Czytaj

Sadzonki Jalapeno są najbardziej rozwinięte i za kilka tygodni można się spodziewać pierwszych pąków kwiatowych. Oczywiście dopóki roślinki nie zostaną posadzone w szklarni, wszystkie kwiaty będziemy musieli obrywać. Ulokowana w niewielkiej doniczce papryczka będzie w stanie utrzymać bardzo małą ilość papryczek, o niskiej jakości. Nadal nie opracowaliśmy jeszcze, co powstanie z tej armii Jalapeno. W Czytaj

CP 288 wykiełkowało!

Po kilku tygodniach wielkiego oczekiwania, w końcu pojawił się upragniony widok – kiełek z nasionka CP 288. Jest to bardzo niezwykła i ciekawa odmiana, która nie jest jeszcze do końca okiełznana. Tym bardziej się cieszymy, że krzaczki tej odmiany zagoszczą w naszej uprawie podczas sezonu 2019.

Chocolate scorpion zdecydowanie skradł nasze serce w zeszłym sezonie. Zamówiliśmy sporo nasion tej odmiany na sezon 2019, jednak ich kiełkowanie jest nie lada wyzwaniem. Ostatecznie jednak udało się przywrócić do życia ponad 30 nasionek. Odmiana podobno owocuje niezbyt obficie, więc trzeba będzie przygotować sporo sadzonek, z czego część zostanie wysadzona w uprawie polowej. Poniżej jeden Czytaj

Kiełkowanie nasion papryk sprawia czasem sporo problemów, niektóre odmiany potrafią niezwykle leniwie wypuszczać kiełki. Ten wpis ma za zadanie przybliżyć kilka stosowanych przez nas technik, które przynoszą całkiem dobry skutek każdej wiosny.

Tagi :

Kiełkowanie Carolina reaper

Pierwsza partia nasion Carolina reaper kiełkowała dosyć opornie, trwało to ponad 3 tygodnie. Ostatecznie jednak wzeszło ponad 90% nasion, a więc bardzo dużo. Drugi wysiew przebiegł zdecydowanie szybciej. W ciągu tygodnia pojawiły się pierwsze oznaki życia nasionek. Dziś przesadziliśmy do ziemi ostatnie wykiełkowane nasionka. Mamy obecnie ponad 50 siewek najostrzejszej na świecie odmiany ostrej papryki. Czytaj

Chocolate habanero bardzo nas zaciekawiła, gdy zobaczyliśmy ja po raz pierwszy. Ciemna barwa dałaby wspaniale ciemne sosy, a i same owoce tej odmiany bardzo ciekawie i intensywnie pachniały. Nasionka wylądowały na ligninie na początku Stycznia 2019 , a pierwsze kiełki pojawiły się dopiero 28 Stycznia. Zatem kiełkowanie w na prawdę sprzyjających warunkach trwało prawie miesiąc! Czytaj

Stale szukamy pomysłów na ekologiczne nawożenie papryk. Wykorzystujemy już skorupki jajek, popiół drzewny, skoszoną trawę i wiele innych. Jesienią 2018 postanowiliśmy wypróbować igły z modrzewia. Powszechnie wiadomo, że większość odmian papryk chili preferuje jednak glebę o delikatnie kwaśnym odczynie, co prawda igły tylko przez krótki czas przyczynią się do spadku Ph, to jednak dostarczą sporo Czytaj

Somsiad złodziej to dla nas jeden z najbardziej udanych ostrych sosów sezonu 2018. Proste składniki, odpowiednia obróbka i świetny sos z dodatkiem Trinidad scorpion ląduje w naszym portfolio. Karmelizowana cebula, która jest bazą tego sosu nadaje sporej słodyczy i bardzo przyjemnej tekstury, dzięki czemu sos jest gęsty i ma piękną, stabilną, złotą barwę. Poprzez dodatek Czytaj

W niektórych sadzonkach kiełek papryki nie zrzuca okrywy nasionka. W dużych hodowlach jest to oznaka słabej jakości nasion i taką siewkę odrzuca się. Jednak nie do końca jest to prawdą. Również z takiego wschodu często wyrasta piękna, zdrowa roślina. Jest pewien prosty trik, który pozwala na ułatwieniu roślinie życia. Wystarczy codziennie lekko zwilżać otoczkę, wówczas Czytaj

Jalapeno siewki papryczki

Papryczki Jalapeno (jalapeño) są tym dla Meksyku czym dla Polski bigos czy ruskie pierogi. Na cześć tych papryczek pisze się piosenki, nazywa ulice i skwery oraz wykorzystuje się je w godłach klubów i miast. Na sukces tej odmiany składa się kilka czynników. Przede wszystkim Jalapeno jest łatwa w hodowli. Jej nasionka kiełkują bardzo szybko i Czytaj

Carolina Reaper siewki 2019

Kiełkowanie Carolina Reaper nie należy do łatwych. Nawet najlepszej jakości materiał siewny potrafi kiełkować do 2 miesięcy! Nasiona najostrzejszej papryczki na świecie potrzebują dużo ciepła, światła oraz tlenu – wówczas kiełkują bardzo szybko. Carolina Reaper charakteryzuje się powolnym wzrostem w pierwszych kilku tygodniach po wschodzie. Potem, gdy system korzeniowy odpowiednio mocno się rozbuduje, roślina zaczyna Czytaj

Każdy szanujący się producent sosów ma w swojej ofercie sos z grillowana papryką. RYKOWISKO nie może zatem być w tyle i postanowiliśmy również stworzyć naszą wariację tego sosu.

Nasza wizja na ostre sosy

Dlaczego zajęliśmy się właśnie produkcją sosów, a nie sprzedażą świeżej papryki lub suszu z ostrych odmian?

Wszystkie krzaki papryki zostały już oberwane w całości z papryk i wyrwane. Teraz najważniejszym zadaniem, jeszcze przed nadejściem zimy jest pomóc w jak największym stopniu glebie w zregenerowaniu się. W tym celu rozsypujemy na lekko zruszonej ziemi popiół z drewna, który rzecz jasna pochodzi z pieca (opalamy teraz wyłącznie drewnem – tylko taki popiół się Czytaj

Tagi :

Trinidad Scorpion Butch T

Trinidad Scorpion przez 3 lata była oficjalnie najostrzejszą papryką na świecie. Ten kultywar habanero z wynikiem 1,463,700 SHU nie miał sobie równych aż do września 2013, gdy oficjalnie zbadano moc odmiany Carolina Repaer. Odmiana niezwykle piękna, o intensywnym cytrusowym aromacie i pięknym kształcie.

CP 288

Eksperymentalna odmiana CP 288 zwana również tymczasowo Black Bhutlah. Odmiana ma swoje korzenie w Bhutlah Red SLP, gdzie na jednym z krzaków w hodowli Christopher’a Philipsa na Wyspach Kanaryjskich pojawił się owoc o dużo ciemniejszej barwie, dużo ciemniejszej niż Bhutlah Brown SLP, stąd też nazwa Black Bhutlah SLP.

Aji Omnicolor

Kolejna zdecydowanie ozdobna odmiana papryczek. Aji Omnicolor (Capsicum baccatum) tworzy sporej wielkości krzak, który pokrywa się maleńkimi papryczkami, o różnorakich kolorach. Wśród odcieni znajdziemy fiolet, pomarańcz, purpurę i czerwień. Wszystkie wymienione kolory oczywiście mieszają się, tworząc na prawdę wyjątkowy widok. Niedojrzałe owoce mają kolor biały, potem w zależności od oświetlenia wybarwiają się na różne kolory.

Tagi :

Siberian House

Wywodząca się z obszaru środkowej Syberii odmiana chili (Capsicum annuum) o dosyć wysokiej tolerancji na chłodniejszy klimat. Idealnie nadaje się do hodowli poza szklarnią. Owoce niewielkie, podobne do odmiany Piri Piri, o sporej ostrości i mocno owocowym aromacie. Wielu hodowców podkreśla, że ta wariacja ma zdecydowanie mniejsze wymagania co do światła i rośnie dobrze nawet Czytaj

Ostre sosy na prezent

Od sezonu 2019 wprowadzamy również opcję zakupu 3 dowolnych ostrych sosów w drewnianym, dedykowanym pudełku. Jest to idealny pomysł na prezent dla każdego chilihead’a. Opakowania drewniane są wykonane w Jeleniej Górze przez tutejszego stolarza. A całość jest z miłością pakowana przez nas zespół. Istnieje możliwość zamówienia dedykowanych serii sosów na prezent. Wszelkie zapytania prosimy kierować Czytaj

7 Pot Brain Strain Red

Cała rodzina papryczek 7 Pot wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kapsaicyny. Podobnie jest w przypadku 7 Pot Brain Strain, która jest jedną z najostrzejszych odmian na świecie, jednak do tej pory poziom zawartości kapsaicyny nie został jeszcze oficjalnie poparty oficjalnymi badaniami laboratoryjnymi.

Pepper X

Od 2013 roku Carolina Reaper króluje nieprzerwanie jako najostrzejsza papryka świata. W połowie 2018 świat chillihead’ów obiegła wiadomość, że Ed Currie, ojciec Carolina Reaper zgłosił do Guinnessa odmianę, która ma przebić dotychczasową królową. Dodatkowo nowa wariacja jako pierwsza papryka na świecie miała osiągnąć zawartość kapsaicyny powyżej 3 000 000 SHU (!).

Czech Black

Odmiana bardzo często określana jako zamiennik klasycznego Jalapeno. W pierwszej fazie wybarwiania jest koloru czarnego, potem powoli zmienia się on w czerwony lub ciemno czerwony. Tutaj w przeciwieństwie do Jalapeno najbardziej aromatyczne i smaczne są w pełni dojrzałe owoce, aczkolwiek są one jadalne na każdym etapie. Czech Black jest bardzo plenna i dobrze znosi chłodniejsze Czytaj

Chipotle 2018

Sobotni wrześniowy poranek to idealny czas by przygotować trochę Chipotle. W piątek wieczorem sprawiłem i pokroiłem w paski 4.5kg czerwonej papryki. Nazajutrz o poranku rozpaliłem wędzarnie i po około godzinie wygrzewania papryki wylądowały w środku.

Ostry sos z Carolina Reaper

Carolina Reaper jak i pozostałe super ostre odmiany to już nie przelewki. Dobrej jakości ostre sosy są diabelnie ostre i dla niewprawionego konsumenta są na prawdę niebezpieczne. RYKOWISKO wytwarza tylko jeden sos, w którym znajduje się najostrzejsza papryka świata. Mokry Sen o Karolinie to fermentowany sos, który zawiera mieszankę 4 papryczek (w tym Carolina Reaper). Czytaj

Tabasco z zielonego chili

W połowie jesieni przyjdzie w końcu taki dzień, gdzie zostanie podjęta decyzja o zakończeniu uprawy. Wówczas na krzakach będzie jeszcze sporo zielonych papryk, które oczywiście nie można wyrzucać. W zeszłym sezonie zrobiłem z nich pasteryzowany sos, który służył nam głównie jako zamiennik masła (wówczas panował kryzys maślany).

Nie ma co ukrywać, papryczki chili w przypadku większości odmian, nie wyróżniają się dużą masą. Ich ścianki są cienkie i nie zawierają zbyt wiele wody. Ma to spore znaczenie w przypadku wytwarzania sosów.

Tagi :

Kiedy wysiewać nasiona papryk?

Wysiew nasion to bardzo ważny etap w hodowli chili. Wraz z namaczaniem nasion zaczynamy kolejny sezon hodowlany. Głównym aspektem, który determinuje czas wysiewu to wielkość uprawy. Jeśli planujesz hodować 4 doniczki papryk na balkonie, to tak na prawdę możesz kiełkować nasiona przez cały rok.

Odpowiadając krótko na to zagadnienie – tak, powinno się przycinać papryki. W kilku kolejnych zdaniach, postaram się przybliżyć ten zabieg i płynące z niego korzyści.

PIRI PIRI to bardzo znana i lubiana odmiana ostrych papryczek, tworząca piękny krzak obficie obsypany małymi, czerwonymi papryczkami, rosnącymi pionowo. W sezonie 2018 po raz pierwszy udało mi się wykiełkować i ostatecznie posadzić w szklarni jeden krzak tej odmiany. Po kilku miesiącach uprawy mam kilka przemyśleń, co do tej wariacji chili.

Jesienne poczynania z chili

Jesień coraz śmielej poczyna sobie w szklarni i część papryk już zaczyna troszeczkę żółknąć i zrzucać liście. Ale jest jeszcze na nich sporo owoców, a prognozy na najbliższe 2 tygodnie są bardzo optymistyczne, więc spodziewamy się jeszcze przynajmniej 2 zbiorów.

Najnowszy post

Lorem

W tym sezonie w tunelu miałem tylko jeden krzak odmiany Bishop’s Crown. Mam już trochę pojęcia o tej odmianie i wiem, ze potrafi być bardzo plenna. Minusem jest jednak wielkość krzaka, który dochodzi do 2m i tworzy bardzo rozległą koronę.

Lemon drop to jedna z najbardziej popularnych odmian papryki chili w Polsce. Ta chili jest bardzo łatwa w uprawie oraz niezwykle plenna. Wyróżnia się świetnym, cytrusowym aromatem (szczególnie po wysuszeniu).

Tagi :

Testowy wpis ikonku wpisu

Tagi :

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

Tagi :

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Donec id elit non mi porta gravida at eget metus. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit.

Tagi :

Uprawa Chili 2018 zakończona

Końcówka Października to już ostatni dzwonek by zebrać ostatnie papryki z krzaków. Noce są już w Karkonoszach bardzo chłodne, a papryk jeszcze sporo. W przyszłym sezonie będę jednak musiał usuwać liście aby przyspieszyć wybarwianie owoców, bo znów sporo się zmarnuje.