Ostre papryczki mają brązowe plamki

W tym sezonie dostałem sporo wiadomości od osób uprawiających ostre papryczki o brązowawe plamki na owocach papryk. Czy są one groźne? Co odpowiada za ich powstawanie? Czy trzeba działać przeciw ich pojawianiu się?

Przede wszystkim należy rozróżnić dwa pojęcia. Jednym są brązowe plamki, a drugim zmiana koloru przed wybarwieniem owocu.

Brązowe plamki na ostrej papryce

Owoce Carolina Reaper red z brązowymi plamkami

Na zdjęciu powyżej widać dokładnie o jaki rodzaj plam mowa w tym poście. Najważniejszą informacją jest to, że nic złego z paprykami się nie dzieje. Zmiana koloru owocu to reakcja papryki na warunki stresowe, głównie ostre słoneczne światło, ale również przesuszenie podłoża lub atak szkodnika.

Zmiana koloru przed dojrzewaniem owocu

Drugą sytuacją, gdzie owoce mogą zmieniać kolor to zbliżający się okres wybarwiania owoców. Wówczas papryka na kilka dni może przybrać inny, niż docelowy kolor. W naszej hodowli dzieje się to w odmianach Jalapeño oraz Cajun Belle, zmieniają one najpierw kolor na bardzo ciemny, a dopiero potem na czerwony.

Odmiana Cajun Belle z wybarwiającymi się owocami

Oczywiście należy zachować zawsze czujność i doglądać papryczki przynajmniej raz w tygodniu. Jednak w przypadku tych dwóch objawów nic złego naszym owocom się nie dzieje.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij