Chciałem dziś przytoczyć 5 mniej znanych ciekawostek na temat ostrych papryczek. Badania nad wpływem kapsaicyny na ludzki organizm trwają od dosyć niedawna. Stąd nadal w sieci krąży wiele mitów i nieprawdziwych informacji na temat tej substancji. Zapraszam na „5 ciekawostek o chili, których jeszcze nie znasz!„.
5 nieznanych faktów o ostrych papryczkach
Papryczki chili mogą być używane do konserwowania żywności: Naturalne właściwości antybakteryjnie sprawiły, że w krajach gdzie te rośliny naturalnie występowały używano ich do konserwowania żywności. Przyjmuje się, że dziko rosnące ostre papryczki występowały pierwotnie w dzisiejszym Meksyku oraz Ameryce środkowej i Południowej. Już pierwotne ludy jak Majowie czy Aztekowie korzystali z dobrodziejstw kapsaicyny. Papryczki chili uprawiane są w Meksyku i innych częściach obu Ameryk od tysięcy lat i były kluczowym składnikiem wielu tradycyjnych potraw kultur Azteków i Majów. Aztekowie wierzyli również, że papryczki chili mają właściwości lecznicze i używali ich do leczenia różnych dolegliwości. Popularność papryki chili rozprzestrzeniła się w obu Amerykach i ostatecznie na całym świecie, a dziś jest ona podstawowym składnikiem wielu kuchni na całym świecie.
Medycyna chińska czerpie z ostrych papryczek pełnymi garściami. W tradycyjnej medycynie chińskiej uważa się, że papryka chili ma rozgrzewający wpływ na organizm i pomaga poprawić krążenie. Czasami stosuje się je w leczeniu takich schorzeń jak zapalenie stawów i uważa się, że są korzystne dla osób, które łatwo odczuwają zimno. Ogólnie rzecz biorąc, papryczki chili są ukochanym składnikiem chińskiej kuchni i kultury, i często są celebrowane za ich zdolność do dodawania zarówno ciepła, jak i smaku do wielu różnych potraw. Papryczki chili są szeroko stosowane w kuchni chińskiej i znane są jako „la jiao” w języku mandaryńskim. Są one popularnym składnikiem wielu regionalnych kuchni w całych Chinach, szczególnie w prowincjach Sichuan, Hunan i Guizhou, gdzie pikantne dania są szczególnie popularne.
Papryczki chili pomagają zapobiegać atakom migreny. To przykład konkretnego schorzenia, na które dobroczynny wpływ na kapsaicyna. Na obecnym poziomie badań udało się jedynie wykazać, że jest ona skuteczna we wczesnej fazie rozwoju tego schorzenia, niemniej dalsze badania nadal trwają. Eksperyment wykazał, że kapsaicyny hamuje uwalnianiu pewnych neuropeptydów, które mogą odpowiadać za ataki migreny. Tutaj podaję anglojęzyczne źródło, gdyż temat jest na prawdę ciekawy – źródło.
Kapsaicyna odstrasza wiele gatunków owadów. Szczególnie silne działanie wykazuje na mrówki, które poddane działaniu kapsaicyny wykazały wiele reakcji na ten związek. Od unikania, poprzez ucieczkę, a nawet agresywne zachowanie (obrona gniazda i królowej). Źródło
Zwierzęta, na które nie działa kapsaicyna. Kapsaicyna, związek odpowiedzialny za ostrość w papryce chili, jest znany z tego, że odstrasza wiele ssaków i owadów, ale są zwierzęta, na które nie działa. Jednym z przykładów są ptaki. Ptaki nie mają w jamach gębowych takich samych receptorów jak ssaki, więc nie są w stanie wyczuć ostrości kapsaicyny. W rzeczywistości niektóre badania sugerują, że ptaki mogą być wręcz przyciągane do pikantnych owoców, ponieważ kapsaicyna może działać jako naturalny środek konserwujący i pomagać w zapobieganiu rozwojowi bakterii. Innym przykładem są niektóre gatunki gryzoni, takie jak wiewiórka drzewna. Zwierzęta te mają mutację genetyczną, która sprawia, że nie są w stanie wykryć kapsaicyny, więc ostrość papryczek chili nie ma na nie wpływu. Ogólnie rzecz biorąc, podczas gdy kapsaicyna może być skutecznym naturalnym środkiem odstraszającym dla wielu zwierząt, istnieją takie, na które nie ma ona wpływu ze względu na różnice w ich biologii i receptorach smaku.
Dodaj komentarz