Lubisz ostre sosy? Sadź słodkie odmiany!

Nie ma co ukrywać, papryczki chili w przypadku większości odmian, nie wyróżniają się dużą masą. Ich ścianki są cienkie i nie zawierają zbyt wiele wody. Ma to spore znaczenie w przypadku wytwarzania sosów.

Sos musi mieć odpowiednią konsystencję i niestety jeśli zblenderujemy same chili to otrzymamy zbyt gęsty sos. Możemy oczywiście posiłkować się dodatkiem wody, jednak ma to wpływ na smak sosu. Dużo lepiej użyć po prostu odpowiedniej odmiany papryki, która dostarczy wodę oraz „masę” sosu. W naszym przypadku są to 2 odmiany, Cherry bomb oraz Cherry chili. Owoce tych odmian posiadają bardzo grube ścianki, w których gromadzą znaczne ilości soku.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Strona korzysta z plików cookies w Twojej przeglądarce. więcej info

Nasza strona jest oparta o CMS Wordpress. Jego mechanizmy zapisują w Twojej przeglądarce pliki cookies. Dzięki którym mamy możliwość zbierania statystyk odwiedzin, auto-uzupełniania formularzy oraz wiele innych przydatnych funkcjonalności. Jeśli nie zgadzasz się na zapisywanie tych plików w swojej przeglądarce, możesz w dowolnej chwili wyłączyć ich obsługiwanie w ustawieniach przeglądarki lub opuścić naszą stronę i wyczyścić ciasteczka z pamięci przeglądarki.

Zamknij