Sprzedaż sosów Rykowisko 2024 trwa w najlepsze! Zapraszamy do naszego sklepu farmachili.pl/sklep/
Ostry sos Mokry sen o Karolinie oraz kilka nowości pojawi się od 11 Listopada. Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera, wówczas dostanie info wprost na skrzynkę mailową.
Z racji bardzo wczesnej wiosny, część papryk wysadziliśmy już końcem kwietnia, co na nasze górskie warunki jest bardzo wczesną porą. Na szczęście jedynie straty, jakie ponieśliśmy w papryczkach chili, to te zjedzone przez ślimaki. Zawsze jednak mamy awaryjną pulę sadzonek, więc na bieżąco uzupełnialiśmy miejsca, gdzie siewka „zniknęła” w nocy.
Wzrost papryczek na przełomie wiosny i lata był raczej standardowy, nieznacznie może wcześniej niż w poprzednich latach. Pierwsze ostre sosy zaczęły powstawać już w Lipcu. Poziom ostrości tegorocznych papryczek jest wg mnie niższy niż w pozostałych latach. Być może warunki wzrostu były aż zanadto optymalne, a jak wiadomo, im więcej stresu rośliny, tym więcej kapsaicyny, którą nasze ostre sosy uwielbiają.
Staramy się każdego roku poszerzać lub modyfikować nasze pikantne portfolio. W tym roku przygotowaliśmy kilka nowości. Od 1 października jest dostępny Bądź delikatna. Sos, który obniżył o „jedynkę” skalę naszego najłagodniejszego sosiwa. Bazą jest słodka papryka Ożarowska. Byłem pod wrażeniem, jak wspaniale sobie radzi w naszym tunelu, ponieważ nie jest to pierwsza słodka odmiana jaką uprawiam u siebie. Ale żeby nie było tak klasycznie, to poza słodką odmianą, dodałem jeszcze niewielką ilość Cajun Belle, a całość wzbogaciłem świeżą bazylią, którą posiałem pomiędzy krzakami pomidorów w tunelu.
Finalny produkt to delikatnie ostry sos o ciekawym zapachu. Nie dominuje tutaj aromat bazylii, raczej wszystkie zapachy połączyły się i stworzyły coś zupełnie nowego.
W tym roku na Farmie Chili Rykowisko nie zwalniamy tempa. Ostre sosy leją się grubo! Poza „Bądź delikatna”, przygotowaliśmy jeszcze kilka nowych ostrych sosów, które dopełniają nasze portfolio. Każdy sezon to dla nas okazja do eksperymentowania z nowymi połączeniami smaków, przy jednoczesnym zachowaniu tradycyjnych metod produkcji. Stale się rozwijamy, ale nasza filozofia pozostaje niezmienna – rzemieślniczy charakter i dbałość o każdy detal są u nas na pierwszym miejscu.
Wszystkie nasze produkty tworzymy z myślą o ekologii i jakości. Każdy sos powstaje wyłącznie z naszych papryczek uprawianych w zgodzie z naturą, bez chemicznych dodatków. Dzięki temu, nasze produkty nie tylko smakują lepiej, ale i są zdrowsze. Wierzymy, że tylko w ten sposób można stworzyć coś prawdziwie wyjątkowego, a nasi klienci doceniają ten wysiłek w każdym słoiczku.
Dodaj komentarz