Grillowanie papryki na ognisku

Każdy szanujący się producent sosów ma w swojej ofercie sos z grillowana papryką. RYKOWISKO nie może zatem być w tyle i postanowiliśmy również stworzyć naszą wariację tego sosu.
Jednak grillowanie w piekarniku czy na patelni jakoś nie bardzo nam pasowało. Sama obróbka termiczna owocu to było za mało, więc postanowiliśmy zgrillować paprykę nad żywym ogniem, czyli nad ogniskiem. Jak wiadomo, do naszego sosu Czacha dymi używamy przygotowanego przez nas Chipotle, wniosek prosty – mamy wędzarnię.

Tym razem jednak nie użyliśmy jej w klasyczny sposób, bo potrzebowaliśmy tylko paleniska, nad którym mocno przypieczemy nasze papryki. Zanim to jednak nastąpiło skuliliśmy się i podwędziliśmy cały wsad jakieś 2 godziny, ot dla zwiększenia satysfakcji z dokładania drewna do wędzarni.

Po 120 minutach wszystkie papryki nabiliśmy na rożen i przez kolejne 20 min grillowaliśmy je nad żywym ogniem paleniska wędzarni. Bardzo magiczny i przyjemny moment.


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *