Również w sezonie 2020 uprawę papryki poprzedziliśmy przedplonem w rozmaitej postaci. W tym roku były to już sprawdzone rzodkiewki oraz groch, ale również sałata, jęczmień i groch. Wszystko dało nam świetny plon na przełomie Marca i Kwietnia. Rzodkiewki wykorzystywaliśmy na świeżo jaki i choćby w chińskim daniu, które w domu nazywamy po prostu chińczykiem. Rzodkiewki na ciepło są na prawdę bardzo pyszne!
Ale rzodkiewki to również nać, którą nie trzeba wyrzucać, szczególnie jeśli macie rzodkiewki z własnego ogrody. Wówczas możecie te liście spożywać na surowo, zmiksować w koktajlu lub użyć do jakiejś potrawy. Nie mają one jakiegoś zdecydowanego smaku w przeciwieństwie do samych rzodkiewek, stanowią natomiast cenne źródło mikroelementów i chlorofilu, który na przednówku jest niezwykle potrzebny naszemu organizmowi.
Sałata w połowie Maja wytworzyła już ogromne główki, niczym kapusta. W smaku jest również wyborna. A to wszystko z samosiejek 2019.
W tym roku po raz pierwszy wysiałem sporo jęczmienia i pszenicy jako przedplon. Musze przyznać, że miałem w planach po prostu przekopanie na pewnym etapie wzrostu tego zboża. Jedna w między czasie zgłębiłem wiedze o właściwościach takiego młodego jęczmienia i szczerze mówiąc, szkoda mi był go przekopać, sukcesywnie ścinałem kolejne kępy zielonego jęczmienia i sporządzałem z nich koktajle dla całej rodziny. Nawet nasza roczna córeczka sporo podjadała tego zielonego musu.
Myślę, że jęczmień w takiej postaci zawita do nas już na stałe i każdej wiosny porastać nim będą wszystkie nasze szklarnie.
Jak już wspominałem, gleba na naszej nowej lokacji nie jest wybitna i nie wszystko rośnie tu dobrze. Dlatego mocno zainteresowałem się roślinami motylkowymi, w szczególności jednak fasolą. Używam jej bardzo dużo w kuchni i cenię sobie jej cenne właściwości. Dlatego też już w pierwszym sezonie wysiałem dosyć sporo odmiany Piękny Jaś oraz szparagowej ale w odmianie na ziarno.
Jest to dla mnie pierwszy etap przywrócenia tej glebie życia i energii. Azot i warunki dla rozwoju bakterii nitryfikacyjnych oraz denitryfikacyjnych będą stanowiły podwalinę dla dalszych losów naszych upraw.
Dodaj komentarz