Papryczki Jalapeno (jalapeño) są tym dla Meksyku czym dla Polski bigos czy ruskie pierogi. Na cześć tych papryczek pisze się piosenki, nazywa ulice i skwery oraz wykorzystuje się je w godłach klubów i miast. Na sukces tej odmiany składa się kilka czynników. Przede wszystkim Jalapeno jest łatwa w hodowli. Jej nasionka kiełkują bardzo szybko i nie mają większych wymagań co do temperatury czy naświetlenia.Kolejną zaletą tej odmiany jest poziom ostrości (zawartość kapsaicyny). Owoce Jalapeno w skali Scoville’a wahają się od 2500-8000 jednostek, co dla większości ludzi jest akceptowalnym poziomem. Kolejnym plusem tej odmiany jest fakt, że najlepiej smakują zielone owoce, co oznacza, że termin zbioru jest wcześniejszy niż w przypadku odmian, które muszą wybarwić się w pełni. Papryczki Jalapeno posiadają grube ścianki, więc są wydajne w kuchni.
[…] ilość papryczek, o niskiej jakości. Nadal nie opracowaliśmy jeszcze, co powstanie z tej armii Jalapeno. W Polsce nadal chipotle jest zbyt mało znane, szczególnie wersja w zalewie, więc chyba […]