Jak uprawiane są ostre papryczki w Polsce?

Kilka ostatnich dni roku 2024 to dobra okazja do podsumowania tego, co wydarzyło się na naszej farmie ostrych papryczek w tym przestępnym roku. Skupimy się nie tylko na uprawie i sprzedaży, ale również opiszemy krótko jak widzimy przyszłość branży ostrych sosów w Polsce. Wszystko to i jeszcze więcej w dzisiejszym wpisie! Zapraszam do lektury.

Wiosna 2024

Tegoroczna wiosna przyszła zbyt szybko, dodatkowo poprzedziła ją bardzo łagodna zima. Szczególnie w górach taki stan rzeczy zwiastuje problemy po ustaniu pierwszych ciepłych dni. Czarny scenariusz ziścił się w pełni i po bardzo ciepłym tygodniu wróciła regularna zima i spore przymrozki. Na szczęście nie dałem się ponieść tej anomalii i wysadziłem tylko kilka papryczek w celach eksperymentalnych. Byłem prawie pewien, że mocny chłód jednak wróci. Ale dzięki temu eksperymentowi mogłem przetestować jak to wpłynie na krzaczki, które znalazły się już w gruncie.

Ostre papryczki wczesną wiosną 2024

Podczas kwietniowego ocieplenia wysadziłem w tunelu kilka papryczek odmiany Cajun Belle. Liczyłem się z tym, że je stracę, jeśli przymrozek przedłuży się i przez kilka dni temperatura będzie utrzymywać się poniżej zera. Tak się jednak nie stało i papryczki przetrwały późniejsze ochłodzenie. Jednak finalnie podczas zbiorów nic ich nie wyróżniało od tych posadzonych później. Więc w naszej niewielkiej uprawie nic to nie zmieniło.

pierwsze sadzonki posadzone w tunelu 2024
Pierwsze siewki ostrej papryczki odmiany Cajun Belle w tunelu – kwiecień 2024
Początek Maja 2024 – wysadzenie pozostałych papryczek w tunelu

Uprawa polowa Jalapeno – niewykorzystana szansa

Ten akapit opisze mój największy błąd, jaki popełniłem w tym sezonie, jeśli chodzi o ostre papryczki. Sezon 2024 to była ogromna okazja do uprawy polowej Jalapeno. Niestety ja z tej okazji nie skorzystałem i wysadziłem w gruncie tylko 5 krzaczków w ramach eksperymentu. Te 5 papryk wydało mnóstwo owoców, najwyższej jakości. Były ogromne, fajnie pikantne i mega chrupiące. Bardzo żałuję, że nie wysadziłem więcej krzaków na zewnątrz, tym bardziej, że przez większą część sezonu borykałem się z brakiem miejsca w tunelu. Mam jednak nadzieję, że w sezonie 2025 uda mi się ten błąd naprawić. Po prawej widać przygotowanie stanowiska pod uprawę Jalapeno 2024 ciągnikiem BCS 738.

przygotowanie stanowiska pod jalapeno bcs 738

Lato 2024 na farmie chili

Lato jak zwykle trwało zbyt krótko i zbyt szybko przeminęło! W czerwcu pojawiły się już pierwsze papryczki, ogórki szklarniowe i wiele innych owoców i warzyw. Teraz wystarczyło dbać o nawadnianie i wietrzenie tunelu. W drugiej połowie lata, gdy krzaki powiększyły się, a owoców przybyło, przeprowadziliśmy rwanie liści. Ten zabieg podwyższa ilość światła, które dociera do owoców. Poprawia to ich jakość, a zawartość kapsaicyny w poszczególnych papryczkach mniej się różni.

ogórki szklarniowe czerwiec 2024
Ogórki szklarniowe – czerwiec 2024
ostre papryczki stan na czerwiec 2024
Papryczki wysadzone jeszcze w kwietniu – czerwiec 2024
odmiana cajun belle po rwaniu liści, ostre papryczki
Cajun belle po rwaniu liści – lipiec 2024

Sierpniowe prace 2024

W Sierpniu było jak co co roku mnóstwo pracy. Niekoniecznie związanych z ostrymi papryczkami. Zaczął się zbiór fasolki szparagowej, której w tym roku było na prawdę sporo. To co nie można było rozdać lub przerobić na bieżąco lądowało w zamrażalniku. Co kilka dni zbierałem koszyk pomidorów, z których przygotowywałem przede wszystkim przeciery i passaty.

Zbiór kilku odmian fasolki szparagowej oraz pomidory odmiany Harzfeuer
uprawa jalapeno w polsce
Uprawiane w gruncie Jalapeno
przerób pomidorów 2024
Przerób pomidorów na domową passatę

W Sierpniu trzeba było zadbać o pszczoły

Pod koniec wakacji trzeba było zacząć również przygotować pszczoły do zimowli. Drugą równie ważną kwestią była kontrola warrozy w pasiece i leczenie pszczół. W tym roku ta jedna z najgroźniejszych wrogów rodzin pszczelich była bardzo liczna i zapewne odbije się to podczas zimowania pszczół.

Pierwsze ostre papryczki i sosy już w sierpniu

W Sierpniu, gdy pojawiają się dojrzałe śliwki odmian węgierka lub President przygotowujemy pierwsze sosy. Oczywiście mowa tutaj o ostrym sosie Śliwka on the bitch a także Aj gejw ju ma hart. I to zazwyczaj jest początek produkcji naszych kraftowych ostrych sosów z Gór Kaczawskich. Proces wytwarzania pikantnych sosów trwał w tym roku (2024) do połowy Listopada. Produkcja sporo nam wzrosła, co przełożyło się na zachowanie dużej dostępności naszych produktów nawet po okresie Bożego Narodzenia.

zbiory ostrych papryczek chili
Zbiory Cayenne pepper i Cajun belle
ostra papryka 2024
Różne odmiany papryk uprawianych w 2024
ostre papryczki, zbiory cajun belle
Kosz pełen Cajun belle

Jesień – pełnia sezonu na ostre papryczki

Przełom września i października to czas wytężonej pracy dla nas. Zbiory oznaczają przerób, więc pracy jest bardzo dużo. W tym roku udało się zebrać na prawdę sporą ilość ostrych papryczek. Jednak rekord został pobity w ilości słodkiej papryczki, gdzie udało się zebrać prawie 30 kg! To na prawdę mega wynik. Dodatkowo udało nam się zamknąć w pełni sezon przerobu już w Listopadzie. To pokazuje, że z każdym sezonem stajemy się lepsi w organizacji każdego etapu produkcji.

W sezonie 2024 zrobiliśmy 19 rodzajów ostrych sosów!

19 ostrych sosów! Od łagodnych smaków jaki Bądź delikatna, po klasykę bólu – Mokry sen o Karolinie. Od pomidorów, przez rozmaryn, a na cebuli kończąc. Nasze sosy to przede wszystkim prosty skład i składniki pochodzące z naszej farmy.

Dziękujemy za sezon 2024!

Bardzo serdecznie dziękujemy za kolejny sezon! Każda sprzedana butelka lub słoiczek sosu z Rykowiska to wsparcie polskiego rolnictwa i małej farmy. Promowanie życia na wsi i tworzenie alternatywy dla ogromnych gospodarstw rolnych.

ostre papryczki

Inne ostre wpisy


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *