Sezon prac polowych trwa w najlepsze, więc frekwencja wpisów na blogu mocno spadła, przyczyną są oczywiście zbiory ostrej papryki. W tym sezonie postawiłem na sprawdzone odmiany Aci dolma oraz Cayenne yellow. Poza czystą pracą polową, trwają przygotowania do zimy oraz uruchomieniu 1 Października sprzedaży ostrych sosów 2022. Więc po prostu zostawię tutaj kilka fotek i nie martwcie się, posmarujemy sosem każdemu!
Na przełomie lata i jesieni pracy przy paprykach jest najwięcej. Poza podlewaniem, zbiory ostrej papryki odbywają się co kilka dni. Oczywiście latem rodzi się mnóstwo tematów niekoniecznie związanych z chili. Więc relacjonowanie często musi schodzić na dalszy plan, szczególnie, że są tematy, które na prawdę sporo znaczą, jak choćby przygotowanie drewna opałowego na zimę. Jednak wszystko staram się fotografować, aby mieć bazę do pisania podczas długich zimowych wieczorów. Prędzej czy później wszystko na blogu wyląduje.
Krzaki pięknie owocują, nie ma większego problemu ze szkodnikami, więc tylko się cieszyć. Pogoda również jest bardzo łaskawa, jak już co roku, największym wyzwaniem dla nas była wiosna, która w końcowej fazie potrafi nas zaskoczyć niebywałym zimnem. Monitorowaliśmy jednak wszystko na bieżąco, w końcu żyjemy z naszymi papryki i doglądamy je codziennie.
Szczególnie zadowolony jestem z tego jak zorganizowałem sobie pozyskiwanie deszczówki do podlewania. Rok 2022 był pierwszym sezonem, w którym wykorzystywałem wyłącznie wodę deszczową do nawadniania upraw. W tym celu zakopałem w pobliżu tunelu zbiornik 6000l, do którego spływa woda z całego dachy. Jednak woda do podlewania znajduje się w osobnych 2 tzw. Mauzerach 1000l każdy, gdzie podczas dnia podgrzewa się i dopiero stąd trafia pod nasze papryki i inne warzywa i owoce.
Dodaj komentarz