Trinidad Scorpion przez 3 lata była oficjalnie najostrzejszą papryką na świecie. Ten kultywar habanero z wynikiem 1,463,700 SHU nie miał sobie równych aż do września 2013, gdy oficjalnie zbadano moc odmiany Carolina Repaer. Odmiana niezwykle piękna, o intensywnym cytrusowym aromacie i pięknym kształcie.
Autorem tej wariacji jest Butch Taylor, założyciel Zydeco Farms w Woodville w stanie Mississipi. Nazwa odmiany nawiązuje do odwłoku skorpiona (największe owoce na krzaku potrafią mieć na prawdę imponujące żądła).
Trinidad Scorpion tworzą sporej wielkości krzak o dużej wielkości liściach. W początkowej fazie wzrostu rośnie dosyć powoli, potem jednak przyrost masy zielonej jest coraz szybszy. Z reguły owocuje obficie lub średnio-obficie. Ciekawostką jest fakt, że czerwona odmiana najpierw wybarwia się na żółty, a dopiero potem na czerwono.
Odmiana ze względu na swój intensywny, cytrusowy aromat jest bardzo cenna. Idealnie nadaje się wzmocnienia ostrości sosów jak i przygotowania ekstremalnie ostrego puree jedynie z tej odmiany. Pięknie wyglądają również ususzone w całości owoce.
[…] inspirowany cebulowym chutney jednak z dodatkiem bardzo ostrej papryczki Trinidad Scorpion. Sos ma gładką konsystencję z drobinkami papryczek. Słodycz cebuli komponuje się z bardzo […]