Opis
Pomysł na ten sos zrodził się z próby połączenia ostrego sosu z konfiturą z czarnej porzeczki, jaką przygotowuje moja mama. W sumie pomysł bardzo naturalny, bo od wielu lat zajadam się tym dżemem na grillowanych kawałkach przeróżnych serów. Żaden sos nie ma chyba tak skrajnie wąskiego zastosowania. Wszelkie normy wskazują, że należy w sekcji foodpairing’u dodać chociaż kilka pozycji, z czym komponuje się dany produkt. Niestety w przypadku Jaki sosik wariacie? odpowiedź jest tylko jedna, dodaj go do sera.
Warto tutaj podkreślić, że czarna porzeczka – główny składnik tego sosu, pochodzi z naszej uprawy. Uprawiamy głównie odmiany prowadzone w sposób tradycyjny – krzaczasty. Mamy też trochę krzaków odmiany Ojebyn szczepionych na wysokich pniach. Tutaj możecie dowiedzieć się więcej o metodzie uprawy tej wdzięcznej rośliny jagodowej. Jaki sosik wariacie? to sos słodki, owocowy i ostry. Oczywiście koniecznie spróbujcie go z serem!