Opis
Druga wersja Rozmarynowego haszu. Jest to sos rozmarynowy, który został wzbogacony o niewielki dodatek Carolina Reaper, aby podbić troszeczkę ostrość.W sezonie 2024 stworzyliśmy 2 wersje sosu opartego na zielonym Jalapeno i świeżym rozmarynie. Jednak w obu wykorzystaliśmy zupełnie inne techniki przerobu rozmarynu. Stąd sosy pomimo tej samej nazwy różnią się od siebie. W dodatku V2 posiada w składzie Carolina Reaper, co stawia drugą wersję wyżej w skali ostrości. Choć tylko o 2 pkt.
Ostry sos rozmarynowy
Ten ostry sos z potężnym dodatkiem rozmarynu z naszej uprawy zadowoli każdego amatora tego wspaniałego ziela. My sami stosujemy rozmaryn w wielu daniach, a także do inhalacji i kąpieli. Choć oczywiście nic nie równa się z soczystym stekiem i sosem na bazie śmietany, zielonego pieprzu i rozmarynu. Chciałbyś jeszcze trochę podkręcić tak cudowne danie? Sięgnij po Rozmarynowy hasz. Poza ostrością Jalapeno ten sos wniesie cudowny aromat rozmarynu, który cudownie łączy się z wołowiną.
Rozmaryn jest zbierany tuż przed przerobem papryczek Jalapeno. Ta roślina nie ma zbyt dużych wymagań co do gleby. Bardziej jest wymagająca jeżeli chodzi o stanowisko. Musi być ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne. Wówczas rośnie bardzo szybko i posiada intensywny aromat. Warto również dosyć intensywnie go przycinać jesienią, wówczas na wiosnę puszcza delikatne, młode pędy. Do tego sosu głownie zbieramy właśnie młode pędy, ponieważ listki rozmarynu przecieramy razem z papryczkami.