Rozmarynowy hasz 80 g

27,00 

Na stanie


Druga wersja receptury sosu z wyraźnym aromatem rozmarynu. V1 jest super, ale dla nas osobiście była „zbyt delikatna” zatem V2 posiada dodatek Caroliny Reaper, który już bardziej zdecydowanie podbił ostrość. Jednak ogień nie dominuje tutaj całkowicie, rozmaryn trzyma się ostro i nie pozwala o sobie zapomnieć.

Ostrość: fire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scalefire scale
Skład: zielone jalapeno, czosnek, olej roślinny, rozmaryn, carolina reaper, oliwa z oliwek, ocet, sól kamienna
Konsystencja: Gęsta
Data ważności: 01.10.2025
Masa netto: 80 g
nawadnianieNawadniane deszczówką
polska plantacja ostrych papryk100% chili z naszej uprawy

Opis

Druga wersja Rozmarynowego haszu. Jest to sos rozmarynowy, który został wzbogacony o niewielki dodatek Carolina Reaper, aby podbić troszeczkę ostrość.W sezonie 2024 stworzyliśmy 2 wersje sosu opartego na zielonym Jalapeno i świeżym rozmarynie. Jednak w obu wykorzystaliśmy zupełnie inne techniki przerobu rozmarynu. Stąd sosy pomimo tej samej nazwy różnią się od siebie. W dodatku V2 posiada w składzie Carolina Reaper, co stawia drugą wersję wyżej w skali ostrości. Choć tylko o 2 pkt.

Ostry sos rozmarynowy

Ten ostry sos z potężnym dodatkiem rozmarynu z naszej uprawy zadowoli każdego amatora tego wspaniałego ziela. My sami stosujemy rozmaryn w wielu daniach, a także do inhalacji i kąpieli. Choć oczywiście nic nie równa się z soczystym stekiem i sosem na bazie śmietany, zielonego pieprzu i rozmarynu. Chciałbyś jeszcze trochę podkręcić tak cudowne danie? Sięgnij po Rozmarynowy hasz. Poza ostrością Jalapeno ten sos wniesie cudowny aromat rozmarynu, który cudownie łączy się z wołowiną.

ostry sos z rozmarynem

Rozmaryn jest zbierany tuż przed przerobem papryczek Jalapeno. Ta roślina nie ma zbyt dużych wymagań co do gleby. Bardziej jest wymagająca jeżeli chodzi o stanowisko. Musi być ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne. Wówczas rośnie bardzo szybko i posiada intensywny aromat. Warto również dosyć intensywnie go przycinać jesienią, wówczas na wiosnę puszcza delikatne, młode pędy. Do tego sosu głownie zbieramy właśnie młode pędy, ponieważ listki rozmarynu przecieramy razem z papryczkami.