O nas

Uprawą ostrych odmian papryczek zainteresowaliśmy się w 2014 r. sadząc pierwsze krzaczki w doniczkach. Bardzo nam się to spodobało, hodowlach tych roślin, to na prawdę świetna zabawa. W tym samym roku powstał również pierwszy fermentowany sos w naszej kuchni. Z każdym rokiem poszerzaliśmy wachlarz hodowanych odmian.

logo rykowisko polskie sosy chili

Wiosną 2018 r. postawiliśmy pierwszą szklarnię, w której zaczęliśmy uprawiać najbardziej znane i lubiane przez nas odmiany (Lemon drop, Cherry Bomb, Bishop’s Crown). Nasza uprawa opiera się wyłącznie o ekologiczne metody, pomimo tego, że nawet papryki chili mają spore wymagania glebowe nie stosujemy sztucznych nawozów, a jedynie kompost i młóto (odpad po produkcji piwa).

Naszą specjalnością jest fermentowany sos z chipotle „Czacha Dymi”. Paprykę wędzimy sami. Jest on bardzo pracochłonny, jednak efekt smakowy w pełni wynagradza włożony w jego przygotowanie trud.

Niniejsza strona ma za cel głównie promocję naszych sosów chili oraz uprawy, zamieszczamy tutaj jednak również trochę innych wpisów o tematyce ogrodnictwa, przetworów i innych ciekawych rzeczy, które zdarza nam się tworzyć.

papryki scorpion na dłonie